Quidam

897 dagen gestopt - 10 Feb 19

En toen lag er een envelop van het zh in mijn bus

Een envelop met daarin onder andere alle lab resultaten van het onderzoek wat op 17 januari had plaats gevonden. Terwijl al mijn bloedwaarden nog goed en keurig waren op 28 juni 2018 bleek dit nu verre van het geval te zijn.

Bovenstaande in combinatie met een obesitas bmi en een te hoge bloeddruk plus een buikomvang die ook vele malen te veel is heeft mij doen besluiten om vanaf vrijdag 8 februari volledig Paleo te gaan.

In de mailwisseling voor en na de inhoud van deze envelop heeft mijn endocrinoloog met klem benadrukt dat ze hoopt dat ik deze medicijnen zou gaan gebruiken. Omdat ik dit weiger en ik 13 februari een vervolgafspraak met mijn vaatchirurg heb, hoopt zij vervolgens dat die mij op andere gedachten kan brengen. Ik snap vanuit haar achtergrond dat zij dat wil en hoopt maar ik weiger om daar mijn medewerking aan te verlenen. Mocht de vaatchirurg een zelfde mening hebben dan zal ook hij te horen krijgen dat ik weiger, al denk ik eerlijk gezegd dat de weigering om aan de statine te gaan al in de verwijsbrief van mijn huisarts aan hem vorig jaar heeft gestaan omdat ik bij haar al jaren te boek sta als statine weigeraar…...overigens ook bij mijn endocrinoloog, maar dat terzijde.

Voor mensen die niet snappen waarom ik dit weiger en ook voor hen die meer info over zowel Paleo als Statines willen hebben kan ik de website van Melchior Meijer ten zeerste aanbevelen.
https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/11/03/statines-wondermiddel-of-tragedie/

Het laatste duwtje richting Paleo kreeg ik overigens toen ik “Paleo op een bierviltje” las:
https://melchiormeijer.wordpress.com/paleo-in-een-notendop/

Mijn hond eet al vanaf het moment dat ze geboren werd feitelijk Paleo. En terwijl menigeen dit maar vreemd vindt en voor gemak en graan brokken kiest, is zij kerngezond en kom ik nooit bij een dierenarts met haar. In tegenstelling tot het steeds weer er naar toe gaan met al mijn vorige honden en katten die op de graanbrokken zaten.

Een aparte vergelijking? We zullen het zien.

Bij looptraining kwam ik een vrouw tegen die nu toch echt moet stoppen met roken vanwege een vaatvernauwing in haar benen. Zo blij dat ik dat al ruim twee jaar geleden heb gedaan. :)

Kaiser Chiefs - Never miss a beat

Balling

1475 dagen gestopt -

Ik snap ‘t wel al was het maar uit eigen ervaring met die statines. Ik kreeg er onnoemelijke spierpijn en krampen van en de cholesterol verlaging was minimaal. Na een week niet meer innemen verdween de pijn. Zelfs mijn cardioloog was het er mee eens. Sommige mensen kunnen het hebben, velen echter niet.


Kaatjekaka

867 dagen gestopt -

Ik vermoed (als leek he!) dat je cholesterol vanzelf omlaag gaat als je je eetpatroon aanpast… Dus dan heb je die statines niet nodig!
Mijn voorstel aan de arts zou zijn: een paar weken volgens paleo eten en dan nog eens de waardes meten.. dan kan je altijd nog medicatie gebruiken indien nodig…
Succes! Ik volg met belangstelling!


Quidam

897 dagen gestopt -

Dat zou je dan natuurlijk automatisch denken dat ik statines krijg voorgeschreven voor te hoge cholesterol, maar dat is dus niet zo @Kaatjekaka. Zij had mij al op 17 januari na de controle afspraak een recept voor statines meegegeven. Toen was ik nog niet bij het lab geweest. Daarnaast is mijn cholesterol niet te hoog. Alleen steven ik wel als het zo doorgaat op Diabetes type 2 af.  Inmiddels heb ik dan dus ook al alle kenmerken van het Metabool syndroom.

Mijn Trygliceriden zijn 1,96 mmol/L
HDL =1,2
LDL = 5,0
Cholesterol = 6,0
Bloeddruk = 157/90
Glucose meet zij nooit maar daarvoor in de plaats
HbA1c = 39
HbA1c (%) = 5,8

Het metabool syndroom is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig ontstaan van aderverkalking. 1 van de medicaties die je dan dus voor kunt schrijven is een statine. En dat heeft ze dus ook gedaan. ;)

Maar met voeding kun je dus ook heel veel bereiken. En daar ben ik dus nu mee aan de slag.


Koert111

858 dagen gestopt -

Sterkte jij! En heb je je overigens nog verdiept in het mogelijk gebruik van Appel Cider Azijn (Dr. Berg You Tube)?


Quidam

897 dagen gestopt -

Thanks @Koert111 Ik ben mij nu heel erg aan het inlezen op de andere dingen…nu heb ik dit tabblad bijvoorbeeld open staan :
https://melchiormeijer.wordpress.com/artikelen-4/insulineresistentie-moderne-gesel/
en ook deze:
https://www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/bloedsuiker-natuurvoeding/metabool-syndroom/
Volgens mij en daar staat mij wel iets van bij, heb ik in het verleden al eens Appel Cider Azijn gebruikt en kreeg ik last van mijn maag en dus oprispingen.
Maar dankjewel voor het meedenken.
Keto zou ook best nog wel eens om de hoek kunnen kijken, daar heb ik namelijk wel naar gekeken, maar voor nu doe ik Paleo. :)


Kaatjekaka

867 dagen gestopt -

Hmmm… Ik ben geen arts natuurlijk maar jouw waardes zijn best zorgelijk hier en daar..
Ik duim voor jou dat er verbetering gaat komen. Je bent in ieder geval goed aan het inlezen, en de praktijk gaat het leren!
😘


Smeniekske

137 dagen gestopt -

Echt super Quidam! Ben Melchior Meijer en paleo-fan! En als je zelf je waarden weer in orde kan krijgen dan ga je je ook een stuk lekkerder in je vel voelen denk ik. Hel veel succes!
https://www.jeleefstijlalsmedicijn.nl/


Quidam

897 dagen gestopt -

Dankjewel @Smeniekske Ook voor de link, want die had ik nog niet gevonden. :)
Wel al een webwinkel waar ik mijn ‘Eerlijk grasgevoerd natuurvlees’ kan halen en/of online bestellen..
https://www.dewoestegrond.nl/ zit in Musselkanaal en goed te doen.
Dan zit er een biologische groente en fruit teler in Frederiksoord, die op bepaalde dagen op de markt in Drenthe staat…. die ik dus jaren geleden al heb ontdekt.
Ook een webwinkel gevonden waar ik diverse kruiden en pitten en zaden kan vinden.
https://www.pit-pit.com/

Vraagje: Hoe doe je dat met jodium die aan broodmeel wordt toegevoegd en die ik nu dus niet meer binnen krijg?


Tjongejonge

936 dagen gestopt -

https://www.eetpaleo.nl/tips-trucs/voldoende-jodium-voeding-zonder-brood/

Nu we toch aan het linken zijn.
Link ik ff mee.


Quidam

897 dagen gestopt -

Thanks @Tjongejonge :thumbs_up: Waarom er geen linken toegestaan zouden zijn snap ik sowieso al niet, want je kan een ander hierdoor heel veel zoektijd besparen. :)


Lia1972

211 dagen gestopt -

Hoe gaat het?
Lukt het menu’ tjes samen te stellen?


Ladymistique

2125 dagen gestopt -

oprispingen en te hoge cholesterol komt puur door teveel bewerkt, ongezond en teveel eten. En vlees is een dooddoener voor je chol net als alcohol en roken…..

Sporten,  water drinken en low carbs… Manlief moet afvallen vanwege zijn chol omdat deze te hoog was.. familie kwaal en schildkier issue. Non dierlijke vetten vinden darmen ook fijn, de vlees in elk geval.


Toosje50

1982 dagen gestopt -

Wheat Belly is ook interessant. Heeft ook een facebookpagina. Mijn cholesterolwaarden zijn omgekeerd aan de jouwe. Zonder tarwe en suikers verdwijnt diabetes 2 als sneeuw voor de zon! Beterschap!


Quidam

897 dagen gestopt -

@Ladymistique Gelukkig rook ik al bijna 900 dagen niet en heb ik van het consumeren van alcohol geen last. Rode wijn is zelfs toegestaan bij Paleo. Ik ben geen veganist of vegetariër en geniet dagelijks van biologisch vlees, een paar eieren, kokosmelk en amandelmelk en heel veel fruit en groente. Met andere woorden…… ik vermaak mij wel en val zelfs af.

@Toosje50 Ik eet dan ook geen tarwe en suiker meer….. En volg dus nu Paleo. Ik heb nog geen diabetes en wil dat ook graag zo houden.