Balling

2012 dagen gestopt - 31 Jan 19

‘E-sigaret efficiënter dan pleisters of kauwgom’

E-sigaretten zijn twee keer zo efficiënt om te stoppen met roken als nicotinevervangende oplossingen zoals pleisters, pastilles en kauwgom. Dat blijkt uit de resultaten van een groot klinisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk.

E-sigaretten bevatten geen tabak, maar wel een nicotinehoudende vloeistof die de gebruiker inhaleert in dampvorm. Veel grote tabaksbedrijven verkopen ondertussen e-sigaretten.
Gezondheidsexperts beschouwen het roken van e-sigaretten of ‘dampen’ al lang als een efficiënte manier om een tabaksverslaving af te zweren, maar wetenschappers zijn het nog niet eens over de voordelen en nadelen voor de gezondheid.

Uit een nieuwe studie die gefinancierd werd door het Britse Nationaal Instituut voor Gezondheidsonderzoek en uitgevoerd werd door onderzoekers van de Queen Mary University in Londen, blijkt nu dat dampen wel degelijk kan helpen om te stoppen met roken.

Voor het onderzoek werden 886 proefpersonen ingedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg nicotinevervangers zoals pleisters, kauwgom, kauwtabletten en sprays. De andere groep kreeg een e-sigaret met een of twee flesjes dampvloeistof. Die voorraad mochten ze dan verder aanvullen met dampvloeistoffen naar keuze. Alle proefpersonen kregen minstens vier weken lang persoonlijke begeleiding bij het stoppen met roken.

18 procent van de e-sigaretgebruikers in de studie waren een jaar later van hun verslaving verlost. Van de deelnemers die andere middelen gebruikten om het roken af te leren, was slechts 9,9 procent ook effectief gestopt.

Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de aanpak met de e-sigaret efficiënter is omdat de gebruiker zijn dosis nicotine zo beter kan afstemmen op zijn individuele behoefte.

Onafhankelijke experts reageren enthousiast op de resultaten van het nieuwe onderzoek. ,,Er is meer onderzoek nodig naar de langetermijneffecten van het gebruik van elektronische sigaretten, maar experts zijn het erover eens dat e-sigaretten opvallend minder schadelijk zijn dan roken. Dus overstappen brengt waarschijnlijk wezenlijke gezondheidsvoordelen met zich mee”, zegt Jamie Hartmann-Boyce, gedragsexpert aan de universiteit van Oxford.

Einde citaat

Bron :  AD, donderdag 31-01-2019
https://www.ad.nl/gezond/e-sigaret-efficienter-om-te-stoppen-met-roken-dan-pleisters-of-kauwgom~add6144a/

https://www.gelderlander.nl/gezond/e-sigaret-efficienter-om-te-stoppen-met-roken-dan-pleisters-of-kauwgom~add6144a/

Opmerking:
Uit ander onderzoek naar de efficiëntie van rookstopmethodes komt naar voren dat de Cold Turkey (CT) benadering de minste resultaten oplevert. Maar 4,8% van de stoppogingen via CT is na 1 jaar rookvrij.
Onderstaand de links naar het onderzoek zelf en publicaties in internationale media:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1808779

https://www.bbc.com/news/health-47041111

https://www.nytimes.com/2019/01/30/health/ecigarettes-nicotine-smoking-quit.html

Jurgens

877 dagen gestopt -

Misschien voorbarig, maar ik heb het geluk dat ik tot die 4,8% behoor!
Ik las het bericht op mijn smartphone en ging onmiddellijk naar het srb, om te checken of de heer Balling het ook gelezen had😎. En ja, hij had het gelezen. Wat zijn de absolute cijfers bedroevend laag zeg. Maar, de e-sigaret komt er in vergelijking met ct en andere ondersteunende middelen goed uit. 1-0 voor het dampkamp! En nu helmen op en in de loopgraven voor de reacties🙀


Helena1

554 dagen gestopt -

Yes nou prima als er mensen stoppen dmv dampen toch? Ieder zijn meug, en als (ex)rokers mogen wij mensen niet veroordelen vind ik.

Dan nog even iets anders. Ik lees twee dingen:
1. (...) experts zijn het erover eens dat e-sigaretten opvallend minder schadelijk zijn dan roken

2. Er is meer onderzoek nodig naar de langetermijneffecten van het gebruik van elektronische sigaretten (...)

Dan lijkt mij dat:
1. Dampen is beter dan roken
2. Niet dampen is beter dan wel dampen

Kortom, ik snap dat je propagandeert voor dampen, maar ik ben blij dat ik er deze keer geen gebruik van maak, want daarna moet je weer van dat dampen af


Balling

2012 dagen gestopt -

@Jurgens
Idd. de cijfers met de klassieke methoden zijn bedroevend laag.
Als een arts een ingreep zou doen met een slagingskans van 10% loopt deze het risico voor het medisch tuchtcollege gedaagd te worden.
Toch blijven de volksgezondheidsinstellingen vasthouden aan hun beleid van "Quit or Die".

@Helena1
De schadelijkheid van e-sigaretten is 95-98% minder schadelijk dan roken.
De schadelijkheid die overblijft zit ‘m in het feit dat sommige mensen allergisch zijn voor een van de ingrediënten in de dampvloeistof.

Ook van zeer vele medicijnen zijn de langetermijneffecten niet bekend. Toch schijnt dat geen enkel bezwaar te zijn.
Op basis van de ingrediënten gebruikt in de dampvloeistof is het niet aannemelijk dat deze op lange termijn problemen zullen opleveren. Het gaat hier om ingrediënten die al decennialang in vele duizenden producten zijn verwerkt en die geen probleem opleveren. Zowel Propyleenglycol, Vegetarisch Glycerine en nicotine worden op grote schaal verwerkt in medicijnen voor bv. astma, COPD en Alzheimer.

Oh ja @Helena1
Waarom moet je weer van het dampen af als er nauwelijks een risico is?


Helena1

554 dagen gestopt -

Als antwoord op je laatste vraag: omdat ik pas 30 ben en ik neem liever geen risico (daarom ook gestopt met roken). Je zegt 95-98% minder schadelijk, dat is alsnog schadelijk.


Balling

2012 dagen gestopt -

@Helena1
Dat je gestopt bent is fantastisch. Hou vol!
Ik heb uitgelegd waarom en voor wie het eventueel schadelijk zou kunnen zijn.
Bovendien bestaat er niet zoiets als absolute veiligheid.
Ook als je de buitenlucht inademt loop je een risico.
De damp uit een e-sigaret is overigens "schoner" dan de gemiddelde buitenlucht.
Die 2 tot 5 procent bevat natuurlijk ook gezonde wetenschappelijke scepsis. Je weet namelijk, per definitie, maar nooit.


Dj78

1601 dagen gestopt -

Waarom kom je er toch bij dat mensen die ophoren met roken, een alternatief willen?

De mensen die stoppen met roken, die willen gewoon nooit meer verslaafd zijn!

Men wil niet meer afhankelijk zijn van een verslavende stof als nicotine.
Men wil niet meer tig x per dag iets inhaleren en de longen inzuigen!!

En als je denkt dat nicotine NIET verslavend is: dan damp eens drie dagen niet, gewoon omdat het kan!


Quidam

gestopt met roken -

Heel prettig om te zien dat er eindelijk maar toch eens positieve berichtgeving in de Nederlandse kranten te lezen zijn over het dampen…. Het werd ook wel eens tijd. Nu bestaat het dampen ook nog maar sinds 2006 of 2007….Oftewel het bestaat al een aantal jaren en de apparaten worden steeds beter… dus ik neem dan ook maar aan dat de slagingskans die nu dan dus op 18% is vastgesteld ook beter en hoger gaat worden en dat er dus meer mensen van het roken afkomen.

@Jurgens Ik behoor zoals je weet bij die 18% en daar ben ik wel zo ongelooflijk trots op. :) Ik was één van de zovelen die niet bij die 4.8% hoorden. Jij gaat lekker en ik ga evenzo ook lekker. :thumbs_up:

@Helena1 Toen ik nog rookte, en dat heb ik zo’n beetje met enige tussen pauzes van mijn 11e/12e tot aan mijn 55ste levensjaar en nog wat maanden gedaan kon het mij weinig tot niets schelen dat het roken schadelijk voor mijn gezondheid zou zijn. Nu doe ik iets waarvan bewezen is dat het 95% minder schadelijk is dan het roken en wellicht worden die cijfers in de toekomst nog bijgesteld ten gunste van het dampen omdat er al in de jaren dat het dampen bestaat al heel veel onderzoek gedaan is en er al heel veel bekend is. Er wordt grofweg gezegd meer onderzoek gedaan naar het dampen an sich en het gebruik van nicotine op je gezondheid dan naar de medicijnen die continu op de markt komen. Dus over die 0-5% maak ik mij echt niet druk….. en trouwens wat is nu echt 100% onschadelijk voor de mens…. Niets toch.


Balling

2012 dagen gestopt -

@Quidam
daarbij komt ook nog dat een juiste informatieverstrekking over dampen door de overheid, de gezondheidsinstellingen en de media worden geblokkeerd.
Geen wonder dat velen nog steeds denken dat de e-sigaret schadelijker is dan roken.


Quidam

gestopt met roken -

Daar had ik een paar weken geleden een heel gesprek over met iemand die wel over het gebruik van een damper had nagedacht maar daar zoveel negatieve berichtgevingen over had gehoord dat ie maar is blijven roken. :(

Dat is dus precies wat al die negatieve berichtgevingen er mee bereiken… en dat lijkt mij niet de bedoeling. Ik heb al een afspraak met hem gemaakt en ga binnenkort hem wegwijs maken in het hele dampgebeuren. :)


Ayla

71 dagen gestopt -

Persoonlijk heb ik niets tegen dampen of tegen mensen die de keus maken om te gaan dampen ipv roken. Juich ik toe.

Wat mij wel tegenstaat is dat je op een blog als deze komt en men je dan dampen gaat AANRADEN als men het even moeilijk heeft of wat dan ook. Geloof me, iedere roker KENT dampen en kan prima voor zichzelf de keuze maken hoe ze willen stoppen (welke methode). Het is vervelend dat sommige gebruikers hier "PROMOTEN", zeker omdat die users geen idee hebben over een ander zijn persoonlijke situatie. In mijn geval: Ik krijg astma-aanvallen van dampen (zelf inhaleren, niet als iemand anders dampt).
Dus: Damp een eind weg als je dat wilt, daar hoef je ook niet over te zwijgen, maar het eeuwige gepromoot zou moeten stoppen.

P.s.: En 3000 accounts aanmaken om de promoters belachelijk te maken is net zo triest, dan niet triester. Zoek een leven. Jemig.


Balling

2012 dagen gestopt -

@Ayla
Van promoten is alleen spraken als er een winstoogmerk mee wordt beoogd.
Dat is geenszins het geval. Op dit blog worden even zo goed pleisters , pillen en sprays aangeraden. Het verschil zit ‘m in het feit dat die hulpmiddelen door vrijwel iedereen worden geaccepteerd en dat met dampen niet het geval is (zacht uitgedrukt!).
Zo’n houding lokt natuurlijk weerwoord uit en het is dan ook niet verbazingwekkend dat bij een geconstateerde informatie-achterstand omtrent dampen, die leemte wordt opgevuld door mensen wier leven middels dampen gered is.
De hoeveelheid discussies afdoen als "promoten" doet het onderwerp tekort.
Daar is het te belangrijk voor. Het gaat hier immers uiteindelijk om het redden van levens.
Wat alle bloggers hier verenigt, is hun wil te stoppen met roken. Hoe je dat doet, zal me eerlijk gezegd worst wezen.
Met dit blog wil ik alleen maar (wetenschappelijke) informatie verstrekken over de verschillend mogelijkheden.

Wat je astma-aanvallen betreft kan ik alleen maar met je meeleven. Het is dan ook niet aan te raden voor dampers om ongevraagd te dampen in het bijzijn van anderen.
Wel is het zo dat tweedehands damp niet schadelijk is voor omstanders.
Heb je dat soort aanvallen ook in het bijzijn van rokers?


Balling

2012 dagen gestopt -

@Quidam
Ja, zo’n voorbeeld is schrijnend en de anti-damplobby op dit blog mag zich dat aanrekenen. Ze bereiken precies het tegenovergestelde van wat ze beogen.
Het resultaat is dat minder mensen stoppen met roken.
Keep up the good work!


Balling

2012 dagen gestopt -

Ook RTL EditieNL wijdt een item aan dit onderzoek:

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/laatste-videos-editienl/video/4594401/stoppen-met-roken-ga-vapen

Het is een novum dat een MSM-zender in positieve zin aandacht besteed aan dampen.


Balling

2012 dagen gestopt -

@Dj78
Je zei: "Waarom kom je er toch bij dat mensen die ophouden met roken, een alternatief willen?"

De meeste mensen weten niet eens dat er alternatieven zijn of zijn er door mensen zoals jij en negatieve berichtgeving in de media zo bang voor geworden dat ze maar liever doorroken. DAT is het resultaat en geloof me, daar is niemand bij gebaat.

De motivatie die stoppers volgens jou hebben, zijn louter aannames. Eenmaal geconfronteerd met een veel minder schadelijk alternatief zijn vele bereid dampen te overwegen.
Enkel de ongefundeerde bangmakerij zorgt ervoor dat mensen blijven doorroken en dat kost levens, veel levens!


Johnp2

298 dagen gestopt -

Same old story. Stoken IPV roken


Smeniekske

674 dagen gestopt -

Dampen is beter dan roken maar niet dampen of roken is nog beter… Als hulpmiddel bij stoppen prima maar als je daarna niet stopt met dampen ben je nog verslaafd! En je wil juist van je verslaving af, tenminste dat wil ik. En ik ben heel blij dat ik niet damp want dampen wordt (helaas) net zo behandeld als roken; het mag ook nergens binnen. Dus sta je altijd bij de rokers met alle gevaren van dien. Want helaas ken ik ook een aantal dampers die erbij roken.


Balling

2012 dagen gestopt -

@Smeniekske
Zolang een verslaving niet schadelijk is, kun je beter spreken van een afhankelijkheid. Voor veel dampers is die afhankelijkheid (als die er al is) geen enkel probleem. Zij hebben zich bevrijd van de dodelijke schadelijkheid van roken zonder dat zij hun gedrag echt hebben hoeven aan te passen. "All gain, no pain".

Dat dampen gelijkgeschakeld is met roken heeft vooral te maken met het beschermen van de financiële belangen van overheden (accijnzen) en bedrijven (verkoop van pillen en pleisters). Dampen is een regelrechte bedreiging voor hun verdienmodel.
Dat blijkt ook wel uit dit onderzoek. Dampen is bijna 100% effectiever dan de huidige aanpak.
Met de zorg voor de volksgezondheid heeft het echter allemaal niets te maken.


Stoppertje35

gestopt met roken -

Ik moet de 1e positieve reactie nog lezen meisjes ! Dat krijg je er ook van als je de (échte) stoppers hier als dom wegzet……….géén +reacties en 1 hele like !
..
Quidam & balling > de inlegkruisjes kunnen weer uit hoor…..
..

maar wat leuk dat jullie zelf zó enthousiast op elkaar reageren
..
Tsja en de resultaten………82%  rookt gewoon door hoor en uiteindelijk gaat 48% ook nog eens roken én lurken….
..
En net zoals jullie raakt bijna iedereen verslaafd aan die lurkert.  Daar zijn we zó blij mee!

ps @Smeniekske volstrekt met je eens hoor…
..


Balling

2012 dagen gestopt -

Met Cold Turkey rookt 95% na een jaar nog steeds.


Frenkie99

947 dagen gestopt -

Ik ben blij dat ik bij die -blijkbaar-  5% hoor…….Iedereen kan stoppen met roken. Hoe meer hulpmiddelen en promotie daarvan ….hoe kwetsbaarder mensen worden en DENKEN dat ze het zonder die middelen niet kunnen!…Maar dat is niet zo.
Véél meer -een andere-  focus leggen op voorbereiding motivatie en (mentale) ondersteuning…tsja en ’ karakter/ballen ’
de ene keer heb je daar wat meer van als de andere keer,
maar eens gaat het je lukken !

Jammer en heel vervelend dat hier zoveel aandacht uitgaat naar de promotie van dampen…..


Balling

2012 dagen gestopt -

@Frenkie99
Mooi voor jou maar bij 95% van de rokers werkt het zo niet en dat is een zeer bedroevend resultaat en zou bij de beleidsmakers toch enige stof tot nadenken moeten geven:
Ook Louise Ross, Sairah Salim-Sartoni et all komen tot ongeveer dezelfde conclusie:
"Conclusions:
People attempting to quit smoking without professional help are approximately 60% more likely to report succeeding if they use e-cigarettes than if they use willpower alone or over-the-counter nicotine replacement therapies such as patches or gum, reveals new research published in Addiction.

The study surveyed 5,863 smokers between 2009 and 2014 who had attempted to quit smoking without the aid of prescription medication or professional support. 20% of people trying to quit with the aid of e-cigarettes reported having stopped smoking conventional cigarettes at the time of the survey".


Frenkie99

947 dagen gestopt -

@Balling….... mijn laatste zin blijkbaar niet gelezen…

jammer en allee ....dit typeert u wel


Balling

2012 dagen gestopt -

@Frenkie99
Het is geen "promoten" aangezien er geen financiële belangen in het geding zijn.
Op het verwijt van "promoten" ga ik al tijden niet meer op in aangezien het een containerbegrip is wat niet gefundeerd wordt met argumenten.
Ik kan even makkelijk zeggen dat de Cold Turkey methode hier uitgebreid wordt "gepromoot" in weerwil van de ineffectiviteit daarvan.

Gebalanceerde informatieverstrekking over de verschillende methodes om te stoppen met roken is een essentieel onderdeel van dit blog.
Gezien de misverstanden en het gebrek aan kennis hierover is dit soort informatie van levensbelang.


Frenkie99

947 dagen gestopt -

amai…....@Balling

Ik ga niet met u in discussie, maar heb de indruk dat gij hier niet juist zit.


Balling

2012 dagen gestopt -

@Frenkie99

Hoezo?????
Gezien het aantal ongelofelijke worstelingen en mislukkingen op dit blog, lijkt mij wat info over hoe, wat en waarom wel op z’n plaats.


Frenkie99

947 dagen gestopt -

allee meneer @Balling dat is geen info
dat heet dus juist   ’ Promotie ‘
Meestens verklaart u de mensen hier voor   ‘dom’  en neemt hen dus niet au sérieux. Daar ik u niet nog meer een podium wil geven is dit mijn laatste tekstuele aandacht aangaande dit onderwerp.


Balling

2012 dagen gestopt -

@Frenkie99
Informatie over de effectiviteit van stopmethodes zijn gebaseerd op FEITEN!
Dat dampen daaruit te voorschijn komt als meest effectieve methode om te stoppen met roken is een FEIT.  Dat heeft niets met promoten te maken maar wel met het erkennen van de realiteit. Dat die bost met sommige idealistische opvattingen, lijkt mij duidelijk.
maar is nog geen reden dan maar de discussie af te kappen.
Dat is namelijk altijd een zwaktebod.

Nogmaals:
Niemand "promoot" hier iets.
De meesten poten hier hun ervaringen met het stopproces neer.
En dat doe ik dus ook!


Quidam

gestopt met roken -

Tja @Dj78 Eerlijk gezegd heb ik wel met je doen, want als iedereen er nu eens net zo over dacht als dat jij dat doet dan had jij een rustiger leven en hoefde jij niet meer aanwezig te zijn op het Stoprokenblog waar je toch al tijden van zegt dat je daar liever niet meer wil zijn.

Hoe kom jij er overigens bij dat mensen niet een alternatief willen? Dat is ook zo’n aanname van je. Jij wilt geen alternatief, maar dat jij dat niet wilt betekent niet dat een ander daar geen behoefte aan zou willen hebben. 

Als nicotine zonder de toevoeging van tabak en maio’s echt zo verslavend zou zijn als dat jij beweerd dan zouden dampers juist steeds meer nicotine in hun sapjes doen…. En dat is dus niet zo.
Er zijn er legio die na verloop van tijd zonder nicotine zijn gaan dampen. Er zijn er ook die met nicotine in hun sapjes blijven dampen….. omdat dat kan. :mrgreen:

Trouwens, mensen die pufjes gebruiken met ventolin inhaleren ook iets in hun longen.


Quidam

gestopt met roken -

@Smeniekske Dat kreeg ik dus laatst te horen nadat ik toen ik uit het ziekenhuis naar mijn auto op de parkeerplaats liep en mijn damper dus een slinger gaf. Als ik wilde mocht ik mij vervoegen in het rokershok. Waarop ik hem zei dat hij mij dan dus bloot wilde stellen aan de meest toxische idioterie en dat leek mij toch ook niet de bedoeling. Waarop hij zei dat het beleid van het ziekenhuis geen verschil maakte. Ik ben er verder maar niet op ingegaan en ben gewoon verder al dampend richting mijn auto gelopen en heb mij verder dan ook geen bal aangetrokken van die beveiliger….. die ietwat beteuterd op een afstand het één en ander mij nariep.


Balling

2012 dagen gestopt -

@Quidam
A raison van 6,9 miljard heeft het in- en in corrupte Brussel dat voor u geregeld.


Quidam

gestopt met roken -

Nog eens wat verder nadenkend over dat onderzoek denk ik dat het percentage van 18% vele malen hoger kan zijn en misschien is dat in werkelijkheid ook wel zo omdat ze in dit onderzoek gebruik hebben gemaakt van een mtl device en dan ook nog eens zo’n all in one geval. Waar ik persoonlijk niets mee heb en ik weet vele met mij ook niet.

Er zijn er genoeg waarbij MTL(mouth to lung) apparaten/tankjes niet werken. Ik moet persoonlijk niet denken aan restricted DL of DL (Direct Lung). Zoals ik in het begin wegliep met Nautilus en dan graag op het 2e luchtgaatje, had mijn schoonzoon gelijk meer met de Kayfun5 en dan dus op het allergrootste gat. Nu gebruiken we beide de Siren V2 maar hij dus met alles open en ik op het tweede gat. Zal dit ook niet van invloed zijn? Mijn buurman daarentegen geeft de voorkeur aan heel veel damp en gebruikt dus ook heel vaak de baby beast van smok en meer van dat soort cloud chase tankjes.

Daarbij was dit een onderzoek met mensen die allemaal wilde stoppen met roken, maar er zijn er ook die helemaal niet van plan waren om te stoppen met roken en een damper in de hand kregen en en vrijwel gelijk zijn overgestapt op het dampen. Dan mag dit onderzoek het hebben over slechts 18%, wat natuurlijk best veel is in vergelijking met andere methodes, maar zelf denk ik dat het percentage behoorlijk hoger ligt.

https://www.spaink.net/2016/05/25/de-laatste-sigaret/