Recente blogs

August1960

213 dagen gestopt -

Beloning 4000 peuken niet gerookt

4000 peuken niet gerookt

Op 15 Feb 2021

Deze is wel leuk en is toch ook een prestatie maar voor mij zit het hem toch meer in de tijd, dagen, weken en maanden dat ik gestopt ben

August1960

213 dagen gestopt -

Beloning 200 dagen gestopt

200 dagen gestopt

Op 15 Feb 2021

Soms, heel soms is het even nodig om ook jezelf eens onder de loep te nemen en jezelf een schop onder de kont te geven in dat hele stopproces om uit die neerwaartse spiraal van het niet roken en het gestopt zijn en blijven te komen.
Het is niet altijd de verslaving an sich die aan je trekt. Het is vooral ook voor een deel ons eigen debet tijdens het stopproces die ons in die fuik van het verlangen terecht laat komen omdat er een stukje in ons dat roken niet echt los kan of wilt laten. We klampen ons er onbewust toch iedere keer opnieuw weer aan vast en luisteren toch teveel naar dat stemmetje dat ons voorhoud dat het allemaal toch veel aangenamer en vooral ook gezelliger was toen we nog rookten.
Het is vaak toch het verzanden in de discussie met ons zelf en het conflict tussen gevoel en verstand dat ons in die fuik houd en het stoppen echt een strijd en een gevecht wordt. Een deel in ons wilt stoppen en het andere deel wil het liever toch bij het oude houden en hemelt de peuk iedere keer weer op. We staan op een splitsing en kunnen geen keuze maken, althans geen echte keuze.
Dan zeg je…..ik heb toch de keuze gemaakt om te stoppen, ben inmiddels al zoveel tijd gestopt…..maar ben je wel echt gestopt?? Hoe vaak betrap je jezelf erop dat je het verlangen naar een peuk toch stiekem koestert en heimelijk verlangt naar de tijd van weleer en je laat het toe waardoor je verzand in een vechtdag.
Pas toen ik er bewust voor koos een niet roker te zijn en dit ook te blijven en niet langer meer te mijmeren of in melancholie te geraken van wat er niet meer is kon ik verder en kwam er die rust!! Rust in het gestopt zijn en niet meer dat vechten.
Stoppen met roken is een losmaak proces, je letterlijk losmaken van alles waarmee je het roken in je leven had geïntegreerd, vooral als je heel erg lang hebt gerookt voelt stoppen met roken a.h.w. alsof je zou moeten stoppen met eten, dus eigenlijk onmogelijk. Daarnaast is stoppen ook eng, voelt het onwerkelijk en nooit meer roken als bedreigend.
Maar toch, als het lukt om je los te maken en los te komen uit die fuik van het roken is het niet roken niet langer een gemis, niet langer een gevecht en geen heimwee naar de rook tijden van weleer en voelt het als een heerlijke vrijheid om los te zijn van het dwangmatige.
Ik geef toe dat het nog niet helemaal uit mijn systeem is, de gedachte aan een peuk is er héél af en toe en met name als ik een aardige klus geklaard heb, dan heb ik héél even de gedachte en zelfs even de zin aan een peuk. Dit is denk ik bij mij de hardnekkigste kronkel maar daar geef ik natuurlijk never meer aan toe.
Al met al kan ik zeggen dat ik nu 200 dagen rookvrij ben waarvan 60 niet meer in gevecht. Dat ik trots ben met waar ik nu ben en sta en me te aller tijde bewust moet blijven om ver, héél ver bij die ene uit de buurt te blijven. Eén trekje zal alles wat ik nu heb bereikt letterlijk in rook doen op gaan. Dat is een wetenschap en een feit en geldt voor ons allemaal……..nooit meer die ene is de enige garantie die wij onszelf kunnen geven om gestopt te zijn en te blijven.

Jojo67

26 dagen gestopt -

Het wordt nog wat, of niet.

Na meerdere stoppogingen is mijn gewicht ook een jojo geweest. Alleen meer op dan neer. Bij iedere poging, hoe lang het ook duurt komt er ongemerkt wat bij. Begin je weer met roken, tja, dan gaat dat er niet meteen af. Pfff, dat houdt in dat ik na anderhalf jaar proberen en mislukken een 6 kilo ben aangekomen. En dan ben ik bijna 2 weken gestopt en kruipt er weer een onsje links en rechts bij.
Dus….what to do? Ik let een beetje op mijn eten, niet extreem en geen dieet maar volkorenbroodjes i.p.v. tarwebolletjes. Huttekase gekocht i.p.v boterhamworst en cervelaat (geen idee waar ik dubbele puntjes en zo kan vinden :) ), iets minder vlees, wat minder snoepen.
Nu het zwembad al maanden gesloten is en joggen in de gang een beetje saai wordt moest ik wat anders verzinnen. Ik ben niet meer zo soepel als vroeger, toen kreeg ik nog een been in mijn nek gelegd. Maar de grond aanraken, uhm, niet dus. Mijn vingers bungelen 10 cm boven de grond. Bohhhh, dat valt tegen. Eergisteren die app Ommetje geïnstalleerd, mijn gezin gek gemaakt en P, dochterlief en schoonzoon zitten in het gezinsteam. Zoonlief en schoondochter zouden hem ook nog installeren, die wandelen veel.  Dochterlief doet thuis aan yoga, daar hoorde ik goede dingen over. Zaterdag een yogamat besteld en toen die vanmiddag kwam meteen bij Youtube een filmpje gezocht voor den beginnende yogabeoefenaar.
Het begon rustig, zitten, gekruiste benen, rustig ademen. Joepie, dat kon ik! Daarna een paar dingen waar ik niet echt soepel genoeg voor was. Toch geprobeerd, zegt die meid:’ Het kan zijn dat je het in je bovenbeen voelt trekken, dat is goed".......Trekken???? Het scheurde bijna…. Daarna op de knieën, dat doe ik ook niet dagelijks, lang leve de mat. Linkerbeen naar achter, rechterarm naar voor. Wiebel wiebel, ik kon me nog net recht houden. Toen het laatste gedeelte, op de rug liggen, armen en benen een beetje uit elkaar, rustig doorademen en alles van je af laten glijden.
Kijk, daar was ik wel weer heel goed in :) Een les duurt 20 minuutjes, dat is te doen. Eens kijken of ik dat stramme lijf weer iets flexibeler krijg. En je wordt wat gestroomlijnder en minder gestrest, dat is ook een fijne bijkomstigheid.
Morgen les 2 kijken en dan ben ik 2 weken gestopt. Lekker!

Janonimus

79 dagen gestopt -

Vraagje

Soms lukt het me om plaatjes in te voegen bij een reactie, en soms krijg ik de melding “http error” ...Wat doe ik fout? Hoe omzeil ik dit? Groetjes,
Jan

Camieltje

299 dagen gestopt -

Preventieve CT scan

Ik heb mijn huisarts vandaag gevraagd om een preventieve CT scan. Weet niet of het gehonoreerd wordt, ik heb geen enkele klacht. Maar klachten krijg je pas als het meestal te laat is. Dat dit zin heeft blijkt uit een onderzoek dat vandaag in The Guardian is gepubliceerd.

‘CT scan catches 70% of lung cancers at early stage, NHS study finds. ‘This was a life-saver’: ex-smoker learned she had lung cancer after joining study.’

Vertaald: CT-scan vangt 70% van de longkankers in een vroeg stadium, vindt een National Health Security studie in engeland. ‘Dit was een levensredder’: ex-roker ontdekte dat ze longkanker had nadat ze aan de studie had deelgenomen.

‘Door rokers en ex-rokers een CT-scan te geven, worden kankerachtige longtumoren ontdekt wanneer ze zich in een vroeg stadium bevinden, zodat ze nog kunnen worden verwijderd, in plaats van onopgemerkt te blijven groeien, zo blijkt ’

Dus hopen dat mijn vraag gehonoreerd wordt, anders via pre-scan o.i.d. Kost max. € 200,- maar ik wil dit wel gaan doen. Ook voor mijn gezin. Als ex-roker heb ik een verhoogd risico en dat wil ik graag uitsluiten of detecteren indien nodig.

U P D A T E

Mijn huisarts vind de longfoto een goed idee. Een CT scan gaat niet lukken, daar mag zij - zonder klachten - geen verwijzing voor afgeven. Een thorax röntgen wel. Zij ziet het als een 0-meting na gestopt te zijn met roken. De verwijzing is de deur uit. ik vind het niet spannend, ik wil het gewoon weten.
Zij wist te vertellen dat ook ex-rokers een verhoogt risico hebben en dat er bij de gezondheidsraad al langer wordt gedacht aan preventief onderzoek middels CT-scan. Want met een CT scan zie je net iets meer dan op een röntgen.
Regelmatig bewegen, geen overgewicht en matig met alcohol verlaagt volgens haar de kans op klachten na stoppen met roken aanzienlijk. Dat is allemaal dik in orde hier.

Paint

1013 dagen gestopt -

Beloning 1000 dagen gestopt

1000 dagen gestopt

Op 15 Feb 2021

Yeeeeehhh

Met dank aan @Janonimus

Paint

1013 dagen gestopt -

1000!!! (Kan de bonus niet plaatsen)

1000 dagen rookvrij. En meer dan 20000 sigaretten niet gerookt.
Zo heel enkel komt de gedachte en nu een peuk. Meestal met stress maar ook wanneer het gezellig is.
Door het hard op te zeggen is de gedachte of verlangen zo weer weg.  Als ik het kan met 40 jaar stevig gerookt te hebben, is het voor anderen ook zeker mogelijk.

Minous47

138 dagen gestopt -

Lekker!

Ik ga nog steeds lekker qua stoppen met roken en ik voel me gelukkig ook weer wat beter.
Morgen mijn bloeddruk weer laten controleren.
Gwoon lekker doorgaan, het komt wel goed met mij.

Amsterdamskruisje

513 dagen gestopt -

Beloning 500 dagen gestopt

500 dagen gestopt

Op 14 Feb 2021

En wel op Valentijnsdag! Een beter bewijs van een gezonde liefde voor mezelf, is er niet!!!

Amsterdamskruisje

513 dagen gestopt -

Mooie cijfers

Even tussendoor: check even mijn mooie cijfers:
500 dagen niet gerookt!
Net iets meer dan 10000 sigaretten niet gerookt!
(Are you serious? Dat aantal zou me een halve long hebben gekost, dat weet ik zeker!)
En ietsje meer dan 2000 bespaard!

Dikke pluim voor mij!!!!!

Koos

17 dagen gestopt -

Beloning 3 dagen gestopt

3 dagen gestopt

Op 14 Feb 2021

De eerste drie weer binnen!
Als je last krijgt van je longen moet je er natuurlijk niet ook nog trots op zijn dat je niet meer rookt.. Toch plaats ik mn beloning even.. Wat jullie me schreven is allemaal zo waar! Het gaat goed met me hoor, maar was zo aan het hoesten en piepen..Het is echt een wake-up call! Het is klaar met roken! Heb er ook zin in..zin om niet meer te hoeven! En ben meteen plannen aan het maken voor een zware 21 daagse trekkingtocht met tent in Engeland. De Coast to Coast route..Die staat allang op mn lijstje maar was ondenkbaar als ik door zou roken. Ik moet er nu wel behoorlijk voor gaan trainen De GR 11 in de Pyreneeen had ik NOOIT rokend kunnen, ik was toen al 5 jaar vrij! Stoppen met roken gaat me lukken nu, ik weet het zeker! En straks in juli laat ik jullie de foto’s zien van de bergen die beklim!

Amsterdamskruisje

513 dagen gestopt -

Winterstress deel 3

Vorige keer;

Dan rest er maar één ding: (ongedouched) naar bed toe,  bidden en hopen dat het de volgende morgen allemaal beter zou worden.

Nieuw:

En de volgende morgen WAS het ook beter!
Met maar weinig vertrouwen draaide ik, toen ik nog maar net wakker geworden was,  de warmwaterkraan van de spoelbak in de badkamer open…en een wonder geschiedde: de geiser sloeg aan!

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar waarom deed hij het nu wel ineens? Was het een kwestie van ’ blijf gewoon een aantal uur met je tengels van het apparaat af en dan komt alles vanzelf goed’?
Of was de rookbeveiligingssensor (waarvan ik toch wel zeker dacht te weten dat het de kwade genius achter al deze ellende was) net een blokje om?
Of was die sensor (zoals ik ergens op internet gelezen had) soms afgekoeld tot een temperatuur waarop hij de geiser geen signaal meer gaf om de spreekwoordelijke hakken in het zand te zetten?
Of had hij, gevoelig voor rook als ie blijkbaar was, misschien geen last meer van de luchtwegen omdat hij nu, met de deur niet alleen open, maar met de deur er zelfs helemaal af,  eindelijk genoeg lucht kreeg aangevoerd? 

Ik had werkelijk geen idee. En eerlijk gezegd, het boeide me ook geen fluit…. zolang het kreng maar bleef branden. 

Meteen sprong ik onder de douche, mezelf weer verbazend over de druk waarmee het warme water werd aangevoerd, een heel verschil met mijn oude geiser toen ik me zowat tegen de muur moest opkrullen om maar mijn hele lichaam onder het warme water te krijgen.
Het was werkelijk genieten, de herinnering aan twee dagen mezelf wassen met behulp van washandjes en heet water uit de waterkoker, verdween als sneeuw (jawel) voor de zon.

Precies na twee minuten (en met een badmuts van shampooschuim op mijn hoofd) sloeg de geiser wéér af. Razendsnel draaide ik de kraan dicht (kkkkoud!!!) maar ik bleef wel staan om na te druppelen:  de helft van die druppels bestond uit water dat nog uit de douchekop was gekomen,  de rest van de druppels werden achter elkaar geboren in mijn ogen.

Op dat soort pijnlijke momenten, als je psychisch al bijna over het randje zit, vinden sommige mensen het nodig om nog wat meer zout in de wonden te strooien. Mijn moeder bijvoorbeeld. Sta ik daar rustig een potje te huilen in de douche, vindt zij het nodig om in mijn hoofd op te poppen en fijntjes te herhalen wat ze eerder tegen me zei, toen ik haar mijn plannen ontvouwde om een nieuwe geiser te laten installeren.
  
" Laat je die geiser wel aansluiten door een vakman? Liever wat meer geld uitgeven, maar dan weet je wel dat het goed zit’.

"Verdorie ma, schreeuwde ik tegen het douchegordijn"  volgens mijn buurman WAS het ook een vakman! Want je bent heus geen beunhaas als je ZZP-er bent en dus je een eigen bedrijf hebt!  En dat tarief dat hij hanteert, dat was ook geen kattenpies! 150 euro ex materiaal voor twee uurtjes werk, dan moet het toch gewoon goed zitten?! "

Maar even serieus, hoe kon die geiser nou wéér zijn afgeslagen?  Er was nu toch ruim voldoende lucht rondom die verdomde geiser? Of zat het probleem soms niet binnen, maar ontstond het probleem misschien ergens buiten? Dat de rookgaspijp die naar buiten toe liep, bijvoorbeeld door een meter sneeuw was afgesloten of zo? Dat de rook daarom nergens anders naar toe kon, als naar die rottige Nazi-rooksensor.

Een vluchtige blik naar buiten de deur leerde me dat zowel de rookafvoerpijp als de luchtaanvoepijp vrij van sneeuw waren.

Wat wel opviel (en ik kon het zien aan dansende sneeuwwolken over de straat) dat er een behoorlijke wind stond. 
Misschien kreeg mijn luchtaanvoerpijpkanaal niet te weinig lucht, maar  teveel! 

"Ja, dat kan ook" zei de monteur droog, toen ik hem na uren vruchteloos appen
(want appen is míjn manier om te voorkomen dat ik uit mijn vel spring),
dan eindelijk aan de telefoon kreeg en ik zijn bezwaren dat ‘het zondag was’ en dat hij nu
‘even buiten met zijn kinderen in de sneeuw aan het spelen was’
van tafel  had geveegd door te zeggen dat  ik mezelf DOOR ZIJN TOEDOEN al 6 dagen
met DEZELFDE  SNEEUW als waarin zijn kinderen speelden (en een washandje)
had moeten wassen. 

Ook Google en de Italiaanse gebruiksaanwijzing bevestigden het: een teveel aan lucht in het rookgaskanaal, kon ervoor zorgen dat de rookdampen terug het apparaat in worden geblazen waarna de rookbeveilingssensor het apparaat uitschakelt.

Dat werd dus zoeken naar een nieuwe rookpijp die minder lucht in zou laten.

Maar eerst: resetten dan maar weer, ook al had ik geen idee OF ik überhaupt al eerder iets gereset had en vooral HOE ik dat gedaan had.
Ik draaide dus, de verkoper van de geiser indachtig,  maar weer de waterkraan dicht en daarna de gaskraan dicht om vervolgens de gaskraan weer open te draaien en hetzelfde te doen met de waterkraan. Ook de gastoevoerknop van de geiser zelf draaide ik een paar keer heen en weer, en hetzelfde deed ik ook met de watertoevoersknop.

Want meer kon je toch niet doen?
Of soms wel? 

Wat was dat eigenlijk voor een draadje dat zo langs de buitenkant van de geiser naar het rookkanaal liep? Het begin van de draadje  zat vast aan een pinnetje van een soort zwart blokje. Als ik het goed zag, leek dat blokje samen te werken met de gastoevoerknop van de geiser. Want als je aan de gastoevoerknop draaide werd er door een uitsteeksel in diezelfde gastoevoerknop, een palletje in dat zwarte blokje omgeduwd, en daarmee werd er weer iets anders in werking (of juist buiten werking) gesteld.

Snappen jullie het nog? Nee?
Ok, ik zal het wat beeldender uitleggen, want ik merk dat sommigen van jullie af dreigen te haken en dat zou zonde zijn (voor mij).

Stel je de opname van een film voor. Wat doen ze altijd als ze ’ ACTIE!" roepen? Dan slaan ze toch met zo’n plankje op zo’n zwart houten bord? Precies ja, zo’n plankje met wit zwarte strepen erop!  Ik heb het even opgezocht: dat heet dus een filmklapper. Nooit geweten.

Aan dat zwarte blokje, de filmklapper dus,  zaten, behalve het pinnetje met de draad die naar het rookgaskanaal, nog twee pinnetjes. Op het middelste pinnetje zat niets,  maar op het onderste pinnetje zat nog een draadje dat naar het doosje met de batterijen toeliep. Naar de elektrische ontsteking dus.

Aha! En ineens snapte ik het!
 
Dit zwarte blokje is natuurlijk het ding dat ervoor zorgt dat als de beveiligingssensor teveel rook waarneemt, er ook geen elektrische ontsteking meer komt! Vandaar dat ik ook niet meer dat geknetter van de elektrische ontsteking hoorde als de geiser door een teveel aan rook was afgeslagen.

Het ene was met het andere verbonden!

Eureka!

Wordt vervolgd.

Sara1963

77 dagen gestopt -

Beloning 1500 peuken niet gerookt

1500 peuken niet gerookt

Op 14 Feb 2021

Inmiddels al 1500 sigaretten niet opgestoken en gerookt.  En wat ben ik daar blij mee….. wat heeft het niet roken van deze sigaretten me gebracht….. slecht slapen maar de nachten worden weer beter. Volgens manlief snurk ik steeds minder…. wist niet eens dat ik snurkte 😂, mijn stoppershoestje is nagenoeg verdwenen,  ik heb s’avonds geen drukkend gevoel op mijn borst meer, mijn smaak en reuk is echt beter geworden wat ook wel te merken is aan de kilootjes 😂, mijn kleding ruikt weer fris, net als mijn haren…. ik heb meer adem, voel me stukken beter. Kortom de wat mindere effecten van het niet roken wegen niet op tegen de positieve. En die wat mindere verdwijnen uiteindelijk ook (hoop ik althans). Genoeg redenen om dat duiveltje weerstand te bieden als hij weer op mijn schouder komt zitten.
Voor nu iedereen een fijne dag.

Kaatjekaka

1610 dagen gestopt -

Weer terug op honk..

Ongeveer een half jaar geleden was ik veranderd van werk.
Ik wilde graag meer uren werken, en dat kon ik doen bij een juwelier-opticien waar ik dan de optiek kant zou doen. En gaandeweg zou ik ook mogen helpen bij de juwelierskant.
Nou, om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben weer terug bij mijn oude werkgever…
De nieuwe plek beviel me echt niet!
Eerst dacht ik dat ik nog moest wennen natuurlijk. Maar een aantal maanden verder was ik nog steeds niet op mijn plek.. de manier van werken stond me zó tegen, de werknemers worden daar zó als kinderen onder de duim gehouden, heel naar! Ik voelde me erg beknot…
En dan de juwelierskant.. ik mocht alleen maar dingetjes afrekenen.. alles wat ik verder zou gaan leren gebeurde niet! Dan moest ik zeggen dat ik geen juwelier ben en dat er straks een van de dames bij de klant zou komen.. een heel enkel keertje heb ik wat mogen laten zien, en dan nog alleen onder supervisie.
Nou begrijp ik best dat ik daar ook geen verstand van heb, maar ik leerde in al die maanden ook helemaal niet wat ik dan eventueel kon vertellen!
Dus toen heb ik gezegd van laat mij dan gewoon de optiek doen. Als ik toch niets mag met juwelen dan doe ik het ook niet. Als er meer tijd komt om te leren dan pak ik dat wel op… Dat was ook niet wat ze wilden, want ik moest wel multi inzetbaar zijn… Ja hee…
Ondertussen wilde mijn oude werkgever me erg graag terug.. ik ben toen gaan praten over de voorwaarden, en ik heb mijn oude werkplek weer terug! Met een paar extra uurtjes als flexibel inzetbare uren. Die gebruiken we als er iemand vrij wil bijvoorbeeld…
Uiteindelijk heb ik nu niet de volledige uren die ik wilde, maar wel een plek waar ik graag werk! Waar ik voor vol aangezien word, en waar we prettig samenwerken!
Ik ben blij dat ik er weer ben! Het voelt als thuiskomen, wat ben ik er blij mee! Zo ontspannen, gewoon normaal..
Gelukkig zijn met je werk en je collega’s is veel belangrijker dan die paar extra uurtjes..
En… Natuurlijk ben ik nog steeds rookvrij! De stress van op de verkeerde plek zitten heeft mij nog steeds niet aan de peuk gekregen, gelukkig!
Nou, dat was een lang verhaal, ik moest het even kwijt hoor!
Heb een fijne dag iedereen!