Recente blogs

Jokija1954

2409 dagen gestopt -

Quote 2251

Mathias12

2 dagen gestopt -

4 maanden lang

4 maanden heeft het geduurd , voor ik weer de moed gevonden heb om te stoppen met roken. Ik rook wel duidelijk minder als vroerger maar het word toch wel weer meer en meer. Wat een nare verslaving toch. Maar er zijn genoeg voorbeelden op het blog van geslaagde stopper. En gelukkige ex rokers😊 daar trek ik mij aan op💪 Ik wil ook zo worden!!!!!!!
Kort en bondig : ik stop er ook mee!!!!!
💯% klaar mee😉

Kanjer

3300 dagen gestopt -

Hoe ontstaat verslaving !!!

Verslaving als aangeleerd gedrag

Door Carl Simons

In de psychologie gaat men ervan uit dat veel gedrag is aangeleerd. Ook verslavingsgedrag kan gezien worden als aangeleerd gedrag.
Er bestaan twee soorten leren;
= Klassieke conditionering, ofwel reflexmatig leren,
=  Instrumenteel leren, je leert dan: als ik dit doe, dan gebeurt er dat.

Klassieke conditionering is de simpelste vorm van leren;

Als baby ontwikkel je zo al reflexen. Een reactie wordt gekoppeld aan een bepaalde gebeurtenis. Zo leert een baby bijvoorbeeld dat als hij een flesje ziet, dat hij dan te drinken krijgt. Als reactie op het zien van het flesje begint hij al met zijn beentjes te trappelen. Een ander aangeleerd gedrag bij een peuter kan zijn dat hij begint te huilen als hij een hond ziet. In een eerdere ontmoeting met een hond schrok hij zo van het harde blaffen dat hij moest huilen. Nu is alleen het zien van een hond al voldoende om in huilen uit te barsten.

Het verschijnsel werd voor het eerst benoemd door de Russisch fysioloog Pavlov.
Pavlov voerde een psychologisch experiment met honden uit;
Na het luiden van een bel kreeg een hond voedsel.
De reflex van de hond was kwijlen.
Na enige tijd was het geluid van een bel voldoende om de hond te laten kwijlen.
Deze vorm van leren werd ook al beschreven in 1526 als een methode om kamelen te laten dansen: Een jong dier werd regelmatig op een hete vloer geplaatst terwijl er een tamboerijn rinkelde. Door de pijn huppelt de kameel van de ene poot op de andere. Na het leerproces is de associatie met de tamboerijn genoeg om de kameel te laten “dansen”. Nu zonder dat de hete ondergrond nog nodig is.

Instrumenteel leren is het omgekeerde van conditionering:

Je leert dan dat je met je eigen gedrag een reactie in de omgeving kan uitlokken. Een baby ontdekt bijvoorbeeld op een gegeven moment dat als hij met zijn handje tegen een rammelaar slaat, de rammelaar een geluid maakt. Dat is een prettig effect, wat hij nog wel een keer wil veroorzaken. Dus doet hij het nog een keer.
Instrumenteel leren is het leerproces waarbij een handeling in een bepaalde situatie gevolgd wordt door een beloning of bestraffing. Een beloning vergroot de kans dat dezelfde handeling in de toekomst weer zal optreden. Een bestraffing verkleint de kans. In dierexperimenten is de beloning vaak voedsel of drank, en de bestraffing een elektrisch schokje. Soms spreekt men ook wel van positieve en negatieve bekrachtigingen.

Hoe werkt dat nu bij nicotine verslaving?

Vanuit het principe van leren zijn er meerdere visies hoe verslaving veroorzaakt wordt door beloning en straf. Het basisidee is dat iemand de bewuste controle op z’n gedrag verliest omdat, zonder dat iemand het zelf beseft, een beloningssysteem het gedrag stuurt in een richting die tegenovergesteld is aan de bewuste voorkeur. Nicotine werkt als de positieve bekrachtiging van roken. Het gedrag, in dit geval het roken, vindt plaats zonder dat er een actieve besluitvorming plaats vindt. Iemand die begint met roken leert al heel gauw: het roken van een sigaret geeft een beloning. Door herhaling wordt de koppeling tussen de sigaret, het roken zelf en de beloning sterker en sterker. De koppeling breidt zich op den duur uit naar alles wat samenhangt met roken. Dit is voor de meeste rokers de geur, het pakje, maar kan ook de omgeving zijn waar iemand vaak rookt. Hierdoor ontstaan zogenaamde cues, bepaalde prikkels die zin in het roken oproepen. Dit soort cues kunnen zelfs op den duur als een beloning ervaren worden. Een roker geniet ook van de geur, zelfs een irritatie achter in de keel door het roken, dat vooraf gaat aan de werking van nicotine wordt door veel rokers als prettig ervaren.

Nicotine-verslaving berust echter niet alleen op de positieve bekrachtiging maar ook op een negatieve bekrachtiging. Positieve bekrachtiging gaat over het zoeken naar belonende stimuli. Negatieve bekrachtiging betreft het vermijden van nare gebeurtenissen. Als het lichaam zich heeft aangepast aan het regelmatige toegediend krijgen van nicotine, geeft een poosje niet roken een onbehagelijk gevoel. Weer roken laat dit onbehagelijk gevoel weer verdwijnen. Ook hierdoor leert de roker dat roken helpt om te ontsnappen van de ontwenningsverschijnselen. Zelfs kan de roker leren ontwenningsverschijnselen te voorkomen door maar vaak genoeg een sigaret op te steken.

Nogmaals het is belangrijk te benadrukken dat in dit leermodel er niet een bewust proces is en er niet een overwogen besluit wordt genomen.

Door hersenonderzoek van de laatste jaren is er steeds meer bekend geworden hoe beloning werkt. Er wordt nu verondersteld dat de nucleus accumbens het beloningscentrum in de hersenen is. Door de werking van dopamine op de receptoren in deze hersenkern ervaart iemand een prettig gevoel. Verslaving ontstaat door een toename van dopamine onder invloed van gebruik van een bepaald middel. Langdurig middelengebruik verandert ook de werking van het beloningscircuit in de hersenen. Tevens verandert het andere systemen in de hersenen en leidt hierdoor tot ontwenningsverschijnselen en tot het ontstaan van een nieuwe behoefte.  De zucht naar het middel.

Voor menig verslavingsdeskundige speelt klassieke conditionering een belangrijke rol in terugval en de drang om te roken in reactie op omgevingsfactoren.

Ter leering ende vermaeck

Mivida50

112 dagen gestopt -

Beloning 2000 peuken niet gerookt

2000 peuken niet gerookt

Op 11 Apr 2019

Zo wat veel

Mivida50

112 dagen gestopt -

Beloning 100 dagen gestopt

100 dagen gestopt

Op 11 Apr 2019

Ja ja de 100 dagen gehaald
Heb zo nu en dan wel een moeilijk moment maar laat maar over me heen komen want dit wil ik vast houden ik ben zo blij en voel me iederedag beter en sterker worden in mijn gezondheid en wat ik ook xo fijn vind ik hoest niet meer zo erg vaak was ik net een lama die aan het tuffen was hahaaa moet er zelf om lachen 😂😂

Ladygogo

52 dagen gestopt -

Beloning 40 dagen gestopt

40 dagen gestopt

Op 10 Apr 2019

Weer een kort blog 💃
Het gaat boven verwachting goed en beetje bij beetje groeit mijn vertrouwen, dat het zelfs mij lukt.
Tegenover elke negatieve gedachte zet ik minstens vier positieve… feels good 🎶🎵

Jokija1954

2409 dagen gestopt -

Quote 2250

Minous47

14 dagen gestopt -

Duizelig....

..maar verder gaat het goed.
Lekker veel in de tuin bezig, dan heb ik ook geen tijd om te roken.
Op naar een rookvrij leven.

Lia1972

278 dagen gestopt -

265 dagen 😎

Nog 100 en dan tik het ik het 1e jaar rookvrij aan. Natuurlijk ... eerst de 9 maanden volgende week binnen slepen :)

Maar het voelt zo raar, die aller eerste 100 dagen rookvrij, wat leek dat lang op zich te wachten. De dagen slopen voorbij. Duurde zo lang die 100 dagen grens.

Nu denken mijn hersenen - nog máár 100 dagen - en dat is dat het 1e jaar rookvrij binnen gesleept.

Ik voel me sterk aangaande het verslaan van mijn verslaving!  Ik voel me trots.

En ook al gaat het heel traag, wél bijna 4 kg lichter sinds 9 januari. Vandaag voel ik me goed en misschien lukt het, om het richting jullie uit te stralen ....

Het wordt makkelijker elke dag een beetje meer!

Quidam

963 dagen gestopt -

950 dagen rookvrij

Nadat ik 6 weken geleden het één en ander aan damp spullen naar een vriend van mij had gebracht zodat hij ook met het roken zou stoppen, was hij laatst ergens op bezoek en lag z’n damper thuis. Waarop hij een sigaret bietste. Datgene wat hij al met al 20 jaar had gedaan en zelfs lekker had gevonden was wel zo verschrikkelijk goor geweest dat hij gelijk en voor altijd van het roken genezen is.

Het dampen was dan weliswaar iets waar hij even aan had moeten wennen, maar na deze ervaring weet hij 100% zeker dat hij nooit meer een peuk op zal steken.

Dat is dus wat gaan dampen met je doet. Wat het ook voor mij heeft gedaan en wat het ook voor wie dan ook kan betekenen.

Morgen ga ik dus even een daggie naar Zeist en breng ik gelijk een Minifit met wat extra pods voor hem mee zodat ie het wat groter apparaat niet bij hem hoeft te steken als ie de deur uitgaat. Zo’n Minifit is namelijk niet veel groter dan een usb stick.

Alhoewel hij zich met zo’n Minifit gemakkelijk door de dag heen zou kunnen redden, hij rookte namelijk niet zo veel, heb ik vanmorgen voor hem ook maar eens een Nautilus AIO gekocht. Die sjouw ik zelf namelijk overal mee naar toe. Dus ook morgen als ik met de auto naar hem toe ga om even bij hem te gaan klussen.

Voor mijn teckel heb ik even geregeld dat zij uitgelaten wordt en een paar uur op bezoek bij buren gaat, zodat zij niet de hele dag alleen is en ik niet zo op tijd sta.

Als een soort van tegenprestatie verzorgd hij de Paleo lunch en word ik door hem geknipt want dat mag onderhand ook wel weer eens een keer. Als ik helemaal kaal had gewild dan had ik zelf de tondeuse wel ter hand kunnen nemen, maar bovenop wil ik het ietsjes langer houden en dat zelf doen vind ik ietwat ingewikkeld….. en hij vindt het leuk dus…. :)

Zo helpen wij elkaar, maar dat doen wij ook al een jaartje of 8.
Ook daar heb je namelijk vrienden voor.

Voor wie het nog steeds niet snapt waarom rokers overstappen naar het dampen om op die manier te kunnen stoppen met roken, voeg ik onderstaande video bij:

Heb een goede dag en hou rookvrij….. Dat doe ik ook al 950 dagen en ga ik ook zeker voor de rest van mijn leven doen.

Johnp2

214 dagen gestopt -

Waarom ook niet

200 dagen

Gestaag door 😊

Jokija1954

2409 dagen gestopt -

Quote 2249

Pisces

157 dagen gestopt -

Oma !

Vannacht is Stef grote broer geworden .
Gijs is geboren

.

Bully

2284 dagen gestopt -

Vraag

Wie weet hoe je in contact kan komen met de webmaster? Ik kan nergens iets vinden hierover.