Door het roken heeft de roker zich afhankelijk gemaakt van nicotine. Nicotine heeft de hersenen zo beinvloed dat het ontbreken van deze stof zorgt voor ernstige afkickverschijnselen. Daarom is stoppen met roken erg lastig en lichamelijk voelt het zelfs tegennatuurlijk aan.
Bij het stoppen met roken ontvangt het lichaam geen nicotine meer. Het lichaam denkt echter dat het nood heeft aan deze stof en wordt onrustig. Bijgevolg krijg je allemaal tijdelijke ongemakken. Nu is het erg verleidelijk om hieraan toe te geven. Om weer terug te vallen in je oude gewoonte, om weer langzaam maar zeker je lichaam kapot te maken. Als je echter leert deze ongemakken te snappen en te beseffen dat ze deel uitmaken van een genezingsproces sta je al een stuk verder.
Bij het stoppen met roken stop je de nicotinetoevoer naar de hersenen waardoor ze onrustig worden. Ze moeten zich herstellen naar een staat zonder nicotine. En dit kost tijd. Stoppen met roken is bijgevolg een echte prestatie. Een overwinning van de geest op het lichaam.
Het probleem met verslaving, en de reden dat het zo moeilijk is ervan af te geraken, is dat je voor één keer niet mag luisteren naar je lichaam. Heeft het lichaam rust nodig dan zendt het signalen uit zodat je moe wordt. Heeft je lichaam te warm of koud, dan laat het jou dat weten. Niet zo met verslavingen.
Bij verslavingen zend het lichaam ook signalen uit. Maar het zijn valse signalen… Je lichaam denkt dat het een stof nodig heeft, terwijl hij voor de verslaving er nooit nood aan had. Nu is het ontzettend tegenstrijdig, en zelfs tegennatuurlijk om hier niet aan toe te geven. Daarom ook dat zovelen er niet van de eerste keer in slagen om te stoppen met roken.
Je moet bereid zijn het gevecht aan te gaan. Ben je niet voldoende gemotiveerd dan lukt het nooit. Maar met voldoende motivatie kan het zeker lukken. En misschien wordt stoppen met roken dan wel de grootste overwinning die je in je leven hebt bereikt.