Aagje47

1706 dagen gestopt -

Spring is in the air

Ik wens jullie allemaal een prachtig rookvrij weekend. Maak er wat moois van.

Aagje47

1706 dagen gestopt -

What 's in a name?

Het is vandaag vier jaar geleden dat ik m’n laatste sigaret gerookt heb, maar dat wist ik toen nog niet. De volgende morgen besloot ik om de eerstvolgende niet op te steken en tot m’n eigen verbazing kon ik dat volhouden. Soms knarsetandend, soms bijna jankend, neerslachtig, chagrijnig, onredelijk, verdrietig, maar met een langzaamaan groeiend besef dat het kon, dat het ook voor mij weggelegd was om rookvrij door het leven te gaan. In mijn zoektocht op internet naar de ervaringen van lotgenoten kwam ik op dit blog terecht, waar mensen precies benoemden hoe ik me van tijd tot tijd voelde. Het heeft me enorm gesteund in mijn strijd tegen de rookverslaving. In de afgelopen vier jaar heb ik veel mensen zien komen en gaan en vaak ook weer terugkomen. Leuke mensen, lieve, vriendelijke, inlevende, gezellige, oprecht geïnteresseerde, maar ook zeurpieten, drammers, pestkoppen, boosaardige figuren.  Rode draad was toch altijd de wil om te steunen en een klankbord te zijn voor nieuwe stoppers. Die functie heeft dit blog nog steeds en bijna dagelijks blijkt hoe belangrijk dat is.
Ik bedank alle mensen hier met wie ik de afgelopen jaren het niet-rokers pad heb mogen bewandelen. Dat klinkt als een afscheid, maar dat is het niet. Ik blijf gewoon omdat ik met belangstelling volg hoe het jullie allen vergaat.  Als de trollen overactief worden trek ik me even terug, maar jullie zijn nooit helemaal uit beeld. Als Aagje heb ik een reputatie hoog te houden, ik ben gewoon nieuwsgierig. 😉 XX Rita.

Aagje47

1706 dagen gestopt -

Tijd voor een borrel

Want @Martinr mag vandaag vieren dat hij drie jaar geleden gestopt is met roken. Martin, we zien je niet meer zo vaak hier. Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je nog lang mag genieten van je borreltje op z’n tijd.  Ik zal vanavond toosten op je gezondheid. Rita. 

Aagje47

1706 dagen gestopt -

Voor @martinr

Met groot respect vraag ik aandacht voor onze Martin die vandaag 1000 dagen niet gerookt op z’n teller heeft. Geweldig Martin, ik drink er één op jouw gezondheid en ........ pak er zelf ook een.

Aagje47

1706 dagen gestopt -

Een ander gevaar van roken

Lees maar wat een leeftijdgenote van me overkwam.
Gelukkig ga ik rookvrij het oude jaar uit en het nieuwe jaar in.
Mijn beste wensen voor jullie allen.
Rita.

(uit de krant van gisteren)
Bejaarde vrouw (70) overleeft val van balkon dankzij sneeuw

Op het Russische eiland Satsjalin heeft een hevige stormwind een 70-jarige vrouw van het balkon van haar woning geblazen. De bejaarde overleefde de val van vier verdiepingen hoog doordat ze in een hoop zachte sneeuw viel, melden Russische staatsmedia.
De Russische was naar verluidt aan het roken op haar balkon toen het noodlot toesloeg. Door de dikke laag sneeuw geraakte de ziekenwagen niet tot bij de vrouw. Het slachtoffer werd uiteindelijk in de laadbak van een bulldozer naar het ziekenhuis overgebracht. Over de toestand van de vrouw is niets bekend.

Aagje47

1706 dagen gestopt -

Feest in Vlaanderen

Met dank aan @Admin voor zijn inspanningen om het blog weer veilig te maken kan ik nu in alle rust @Leen53 feliciteren met haar 1000 dagen rookvrij. Feest in Vlaanderen vandaag

Aagje47

1706 dagen gestopt -

Dienstmededeling

Graag allemaal even een reactie naar @Jokija1954 die met de poot omhoog zit vanwege een pijnlijke blessure. Beterschap Joke

Aagje47

1706 dagen gestopt -

En toen waren het er 1000

Dit zou een feestelijke dag moeten zijn, maar eigenlijk is het een dag als alle andere. Niet roken is de norm geworden en dat ga ik zo houden. Toch blijf ik een roker, ik kan me alleen uitstekend beheersen op momenten dat de gedachte aan een sigaret in me opkomt. Ik móet me beheersen omdat ik vrees dat voor mij die ene echt niet kan. Dus ben ik van een moeilijke stopper gaandeweg veranderd in een rustige afwijzer van tabak en sigaretten. Afwijzing alleen voor mezelf, ik ga anderen niet betuttelen als ze roken. Ik lees nog steeds met belangstelling de ervaringen van medebloggers, lang of kort gestopt. Ik reageer niet meer op alles, maar waardeer wel de contacten die ik hier opgedaan heb. We hebben een moeizame weg samen bewandeld, hebben daarbij steun gekregen en steun ontvangen. Zolang er nog rokers zijn die willen stoppen is dit blog van grote waarde om ze daarbij behulpzaam te zijn. Mij heeft het in ieder geval gebracht tot waar ik nu ben.

Aagje47

1706 dagen gestopt -

Voor @riatje

Ik kan niet achterblijven Ria. De aangepaste versie na een reactie van @Jokija1954
Goed weekend, hou je rug recht.

Prachtig gedicht van Annie M.G. Schmidt

ik ben nog fit van lijf en verstand,
Wel wat artrose in mijn heup en mijn knie.
Als ik me buk, is het net of ik sterretjes zie.
Mijn pols is iets te snel, mijn bloeddruk wat te hoog.
maar ik ben nog fantastisch goed…zo op ‘t oog
Met de steunzolen die ik heb gekregen,
loop ik weer langs ‘s Heerens wegen,
kom ik in de winkels en ook weer op het plein.
Wat heerlijk zo gezond te mogen zijn.
Wel gebruik ik een tabletje om in slaap te komen
en over vroeger te kunnen dromen.
Mijn geheugen is ook niet meer zoals het was
en ik ben weer vergeten wat ik gisteren nog las.
Ook heb ik wat last met mijn ogen
en mijn rug raakt meer en meer gebogen.
De adem is wat korter, mijn keel vaak erg droog.
Maar ik ben nog fantastisch…zo op ‘t oog.
Is het leven niet mooi, het gaat zo snel voorbij,
als ik kijk naar de foto’s,
over vroeger van mij.
Dan denk ik terug aan mijn jeugdige jaren.
Wilde ik een jas, dan moest ik heel lang sparen.
Ik ging fietsen en wandelen, overal heen,
en ik kende geen moeheid, zo het scheen.
Nu ik ouder word, draag ik vaak blauw, grijs of zwart
en ik loop heel langzaam, vanwege mijn hart.
Doe het maar op uw gemak, zei de cardioloog.
U bent nog fantastisch…zo op ‘t oog
De ouderdom is goud, ja begrijp me wel.
Als ik niet kan slapen en dan tot honderd tel.
Dan twijfel ik, denk ik of dat wel waar is
en of dat beeld van goud niet een beetje raar is.
Mijn tanden liggen in een glas,
mijn bril op tafel, gehoorapparaat in mijn tas
Mijn steunzolen naast het bed op de stoel.
U weet dus wat ik met die twijfel bedoel.
Trek niets in twijfel, zei de pedagoog.
U bent nog fantastisch goed…zo op ‘t oog.
En ‘s morgens als ik ben opgestaan
en eerst de afwas heb gedaan,
lees ik het laatste nieuws in de krant.
Ik wil toch bijblijven en naderhand
doe ik van alles, eerst geef ik de planten water,
de kamer stoffen doe ik later.
Wel gaat alles wat traag
heb na ‘t eten wat last van mijn maag.
Maar ik wil niet zeuren, want ‘t mag,
dat is heel gewoon op je oude dag.
Aanvaard het rustig zei de psycholoog..
U bent nog fantastisch goed…zo op ‘t oog

Aagje47

1706 dagen gestopt -

Eendenkroost

Je zou het niet zeggen, maar het is volop lente. Bij mij in de tuin op 25 april. Moedereend zit op vijftien eieren.

Zelfde plekje, een dag later.  Moeder zit te hyperventileren boven haar kuikens, net uit het ei. Ze maakt zich zo breed mogelijk om ze onder haar vleugels te houden.

Even later kon ik toch nog deze foto maken van het grut. Ik moest wel snel zijn want Ma vertrouwde me voor geen cent.

En vanmorgen was het hele gezin met de noorderzon vertrokken.
Het blijft prachtig, dat jonge grut. Meestal blijven er van zo’n nest maar één, hooguit twee kuikens over.

Aagje47

1706 dagen gestopt -

Oproep voor bengel

Onze @Bengel1959 zit noodgedwongen thuis omdat ze door een val een gebroken kuitbeen opgelopen heeft. Ik wilde even informeren of ze de dagen een beetje weet door te komen, zie ik dat ze uitgerekend vandaag 300 rookvrij dagen op de teller heeft staan. Bengel, uiteraard van harte gefeliciteerd. Medebloggers, laten we bengel een onvergetelijke dag bezorgen door massaal te reageren op deze heuglijke dag. Ik vind dat ze alle vormen van afleiding en aandacht verdient.

Aagje47

1706 dagen gestopt -

Kerstdiner

Na de kerstcake van @Overthehill heb ik besloten om een kerstdiner te houden naar goeie oude engelse traditie

Aagje47

1706 dagen gestopt -

Hoe ga je een verslaving te lijf

Hoe ga je een verslaving te lijf? Door te breien bijvoorbeeld. Mevrouw Loes Veenstra uit Rotterdam breide meer dan 550 truien. Om ‘s avonds lekker bezig te zijn, op de bank voor de televisie. Om haar gedachten te verzetten. ‘Als ik niet brei rook ik mij te pletter. Dat is ook een reden. Ik moet gewoon wat te doen hebben met mijn handen, anders word ik gek." zei ze in een interview
- - - - - - - - -

Museum Rotterdam wijdt vanaf zaterdag een tentoonstelling aan de deze zomer overleden Loes Veenstra (82). De Rotterdamse breide sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw ruim 550 truien en bewaarde deze in haar woning aan de 2e Carnissestraat. 

Het museum ontmoette Loes in 2012 bij een project in Carnisse. Ze had met haar bont gekleurde truien een muur om zich heen gebouwd: haar manier van overleven in deze volkswijk.

Museum Rotterdam nam het kleurrijke levenswerk van Loes op in het verhaal van Rotterdam. Bovendien werden Loes en haar truien in het zonnetje gezet met een vrolijke flashmob. Daarin werden haar creaties voor het eerst gedragen door bonte stoet die zingend en dansend langs haar voordeur trok. Het filmpje werd op internet wereldwijd door honderdduizenden mensen bekeken.

De tentoonstelling laat niet alleen de kleurrijke truien zien en de beelden van de flashmob, maar ook de omstandigheden waarin Loes tientallen jaren lang breide. “De vrolijke beelden en kleuren hebben namelijk ook een andere kant. Samen doet het meer recht aan Loes uit Carnisse. De tentoonstelling geeft zo een indruk van een leven in deze Rotterdamse wijk waar tegenslagen, overleven, maar ook saamhorigheid vaak hand in hand gaan”, aldus het museum

Met hulp van Museum Rotterdam kon Loes uit haar verkrotte huisje naar een nieuwe woning.

De collectie truien van Loes was na een tentoonstelling in ’t Gemaal op Zuid op diverse internationale design en kunst evenementen te zien. Bijvoorbeeld in Japan, waar de truien tijdens een staatsbezoek werden bewonderd door koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

De tentoonstelling in Museum Rotterdam is te zien van 8 oktober tot en met 26 februari.

Bron: de nieuwspaper

Aagje47

1706 dagen gestopt -

Twee zomers

De weersvooruitzichten voorspellen hete septemberdagen voor deze week. Toch is de herfst aanstaande en daarmee heb ik mijn tweede zomer zonder sigaretten afgerond. Vanavond ben ik 600 dagen rookvrij en ik denk dat ik nooit meer ga roken. Af en toe komt de neiging op om er een op te steken – altijd sigaretten in huis want mijn man rookt – maar gelukkig heb ik die altijd kunnen weerstaan. Ik had afgelopen maanden te kampen met wat fysieke ongemakken, waardoor ik stevig aan conditie ingeleverd heb. Gelukkig voel ik me sinds een week of drie een stuk beter en ben ik weer wat actiever. Heb in drie weken 12 km. (nee, 12 x 1 km. dat is hetzelfde maar toch anders) gezwommen en dat ging me vrij gemakkelijk af. Dat ik niet meer rook heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Helaas is de vertaling van die inspanningen op de weegschaal nog niet zichtbaar. Echt, ik heb die kcal niet gecompenseerd met snoepen of snacken, heb ook niks extra gegeten, maar de kilo’s zitten aan me vastgebakken en dan ook nog eens op plaatsen waar ik ze beslist niet wil hebben. Dat wordt dus wandelen, fietsen en de sportschool in de wintermaanden.  We houden moed op betere -  slankere -  tijden, want ik raak maar niet gewend aan die extra kilo’s. Mijn gewicht is eigenlijk nooit belangrijk geweest, dat was gewoon goed en daar had ik nauwelijks omkijken naar. Nu beheerst het mijn leven bijna nog meer dan het stoppen met roken. Ik blijf me ervan bewust dat ik een roker ben, maar dan wel één die niet rookt. Gewoon de eerstvolgende niet opsteken.
Fijne week voor jullie allen, geniet van het mooie weer.