Aagje47

2232 dagen gestopt -

Voor de liefhebbers van mooie getallen

Vandaag passeer ik de mooie mijlpaal van 2222 dagen rookvrij, met dank aan @Ladygogo die me er op attendeerde. Toen ik zes jaar geleden mijn laatste sigaret rookte had ik geen weet van het bestaan van SRB. Geen idee dat daar je scores werden bijgehouden en beloningen uitgedeeld voor de successen die je behaalt. Ik meldde me na vier maanden aan omdat ik er toen pas in durfde te gaan geloven dat het mij ook zou kunnen lukken om gestopt te blijven. De steun van medestoppers heeft enorm geholpen op de moeilijke weg waarvoor ik gekozen had. Gaandeweg werd het gemakkelijker en op enig moment zelfs vanzelfsprekend om niet te roken en dat na een ”rookcarrière” van zo’n 55 jaar. Ik heb er zelfs een blog over geschreven om oudere rokers aan te moedigen de stap naar niet-roken te zetten. Het heeft mij gezondheidswinst opgeleverd en dat telt voor mij zwaarder dan het financiële voordeel (waar is dat gebleven?)
https://stoprokenblog.nl/post/single/b2de7a76-f629-413d-b649-a8edab440a00
En nu op naar de 3333 dagen. Ik ben nu 74 jaar, die ruim drie jaar extra moeten ook te doen zijn. Ik ben nog steeds een regelmatige bezoeker van het SRB en zie daar met plezier naast de nieuwkomers ook mensen die hier al jaren hun bijdrage leveren om uiteindelijk tot een rookvrije generatie te komen. We houden de moed er in met z’n allen.

Aagje47

2232 dagen gestopt -

Van harte aanbevolen

https://www.puurrookvrij.nl/
Een nieuwe website voor ieder die wil stoppen met roken en ook een steuntje in de rug voor diegenen die gestopt zijn en het daar nog best moeilijk mee hebben. Een initiatief van staatssecretaris Blokhuis, maar nu eens zonder dat belerende toontje en wijzende vingertje. Laten we met z’n allen hopen dat dit weer een aantal mensen over de streep trekt en anderen aan deze kant van de streep houdt.  Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Aagje47

2232 dagen gestopt -

Vijf jaar later

Dinsdagavond 20 januari 2015 rookte ik mijn laatste sigaret na een “carrière” van vijfenvijftig jaar. Het laatste jaar daarvan rookte ik nog uitsluitend thuis en was daarmee verlost van de misprijzende blikken en commentaren van sommige niet-rokers. Bovendien vond ik het steeds armoediger om in de kou buiten te gaan roken. Ik kwam die avond thuis na een bridgeavond en bij thuiskomst greep ik met m’n jas nog aan naar mijn sigaretten. Verslaafd, aan de nicotine en al die andere rotzooi, aan de gewoonte. Er moest wat veranderen en die verandering moest ik zelf in gang zetten. De volgende morgen besloot ik om de eerste sigaret niet aan te steken en te kijken hoe lang ik dat vol kon houden. Lieve mensen, ik hou dat nu al vijf jaar vol en het bevalt me uitstekend. Het heeft me heel veel moeite gekost, zeker het eerste jaar waarbij ik mezelf zo ongeveer opnieuw moest uitvinden. Zonder de steun van het SRB zou ik het zeker niet gered hebben. De verhalen, de support, de herkenbaarheid van mensen die hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben zijn van onschatbare waarde in het moeizame traject waar je doorheen moet.
Met een rokende P. die ondanks advies van de huisarts om te stoppen er niet in slaagt om de laatste stap te zetten is mijn omgeving niet rookvrij. Dat maakt het wat lastiger maar gelukkig niet onmogelijk. De eerste jaren hield ik nog een slag om de arm en noemde ik mezelf een roker-die-niet-rookt, maar nu durf ik de bewering aan: IK GA NOOIT MEER ROKEN.

Aagje47

2232 dagen gestopt -

Nostalgie

Bij het lezen van de blog van Mies kwam de herinnering boven aan het liedje “Heeft u een sigarenbandje”. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de hulp van Google inroepen en worden we op onze wenken bediend met tekst en muziek.


Er werd wat afgespaard in de jaren veertig, vijftig en zestig. Behalve postzegels werden o.a collecties suikerzakjes, sinaasappelwikkels en dus ook sigarenbandjes aangelegd. Ook bij sigaretten (Players?) werden plaatjes verpakt die je kon sparen. 

Heeft u een sigarenbandje?
(1935 uitvoering o.a.: Bob Scholte en Ab en Greet Scholte)
Bandjes zijn er bij de vleet,
Soms wel van een vinger breed,
Rood met goud en allerhande kleuren
Zie ik om een sigaar.
Denk ik: Joh, had ik die maar!
Op de straat mag ik er niet om zeuren
Moeder waarschuwt: ‘Opgepast,
Doe geen mensen overlast!’
Maar we hebben er zo op gevlast,
Want die mooie bandjes hebben we zo graag,
Daarom zingen wij maar onze vraag:

Refrein:
Heeft u een sigarenbandje?
Heeft u er een voor mij bewaard?
Heeft u een sigarenbandje?
‘k Heb er al heel wat opgespaard.
Heeft u een sigarenbandje?
‘k Ben zo blij als u ‘t mij geeft.
Al ben ik een bijdehandje,
Vraag ik het u toch heel beleefd…’

Vader rookt altijd een pijp,
Iets wat ik maar niet begrijp.
Waarom rookt u niet voor mij sigaren?
Koop sigaren – rook is rook,
Andere heren doen het ook –
Want dan kan u voor mij gaan sparen.
Moeder zegt: Als jij weer gaat
Bandjes bedelen op de straat,
Zal je zien wat jou te wachten staat!
Moeder, ik beloof u: dat doe ik niet meer,
Ik vraag op straat niet meer aan een meneer:

Refrein

Aagje47

2232 dagen gestopt -

Barre winter

Vandaag kreeg mijn man het dringende advies van de POH (praktijk ondersteuner huisarts) om nu eindelijk te stoppen met roken. Ik juich dat van harte toe, natuurlijk, maar ik zie tegelijk als een berg op tegen de uitvoering van dat advies. Ik voorzie een barre winter met veel fysieke en mentale klachten bij mijn P. (bijna 80) die al z’n hele volwassen leven rookt. Hij is nu al nukkig en schuift de beslissing voor zich uit. Ik durf niet te pushen, wil het wel graag een beetje gezellig houden. Wat ik dus nodig zal hebben is een heleboel geduld als ik het stopproces nog een keer moet doormaken, maar nu vanaf de zijlijn. Extra complicatie is dat we allebei met pensioen zijn, dus zo ongeveer de hele dag in elkaars gezelschap verkeren. Verbaas je dus niet als ik de eerstkomende tijd hier kom klagen, of om wijze raad vraag.

Aagje47

2232 dagen gestopt -

Spring is in the air

Ik wens jullie allemaal een prachtig rookvrij weekend. Maak er wat moois van.

Aagje47

2232 dagen gestopt -

What 's in a name?

Het is vandaag vier jaar geleden dat ik m’n laatste sigaret gerookt heb, maar dat wist ik toen nog niet. De volgende morgen besloot ik om de eerstvolgende niet op te steken en tot m’n eigen verbazing kon ik dat volhouden. Soms knarsetandend, soms bijna jankend, neerslachtig, chagrijnig, onredelijk, verdrietig, maar met een langzaamaan groeiend besef dat het kon, dat het ook voor mij weggelegd was om rookvrij door het leven te gaan. In mijn zoektocht op internet naar de ervaringen van lotgenoten kwam ik op dit blog terecht, waar mensen precies benoemden hoe ik me van tijd tot tijd voelde. Het heeft me enorm gesteund in mijn strijd tegen de rookverslaving. In de afgelopen vier jaar heb ik veel mensen zien komen en gaan en vaak ook weer terugkomen. Leuke mensen, lieve, vriendelijke, inlevende, gezellige, oprecht geïnteresseerde, maar ook zeurpieten, drammers, pestkoppen, boosaardige figuren.  Rode draad was toch altijd de wil om te steunen en een klankbord te zijn voor nieuwe stoppers. Die functie heeft dit blog nog steeds en bijna dagelijks blijkt hoe belangrijk dat is.
Ik bedank alle mensen hier met wie ik de afgelopen jaren het niet-rokers pad heb mogen bewandelen. Dat klinkt als een afscheid, maar dat is het niet. Ik blijf gewoon omdat ik met belangstelling volg hoe het jullie allen vergaat.  Als de trollen overactief worden trek ik me even terug, maar jullie zijn nooit helemaal uit beeld. Als Aagje heb ik een reputatie hoog te houden, ik ben gewoon nieuwsgierig. 😉 XX Rita.

Aagje47

2232 dagen gestopt -

Tijd voor een borrel

Want @Martinr mag vandaag vieren dat hij drie jaar geleden gestopt is met roken. Martin, we zien je niet meer zo vaak hier. Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je nog lang mag genieten van je borreltje op z’n tijd.  Ik zal vanavond toosten op je gezondheid. Rita. 

Aagje47

2232 dagen gestopt -

Voor @martinr

Met groot respect vraag ik aandacht voor onze Martin die vandaag 1000 dagen niet gerookt op z’n teller heeft. Geweldig Martin, ik drink er één op jouw gezondheid en ........ pak er zelf ook een.

Aagje47

2232 dagen gestopt -

Een ander gevaar van roken

Lees maar wat een leeftijdgenote van me overkwam.
Gelukkig ga ik rookvrij het oude jaar uit en het nieuwe jaar in.
Mijn beste wensen voor jullie allen.
Rita.

(uit de krant van gisteren)
Bejaarde vrouw (70) overleeft val van balkon dankzij sneeuw

Op het Russische eiland Satsjalin heeft een hevige stormwind een 70-jarige vrouw van het balkon van haar woning geblazen. De bejaarde overleefde de val van vier verdiepingen hoog doordat ze in een hoop zachte sneeuw viel, melden Russische staatsmedia.
De Russische was naar verluidt aan het roken op haar balkon toen het noodlot toesloeg. Door de dikke laag sneeuw geraakte de ziekenwagen niet tot bij de vrouw. Het slachtoffer werd uiteindelijk in de laadbak van een bulldozer naar het ziekenhuis overgebracht. Over de toestand van de vrouw is niets bekend.

Aagje47

2232 dagen gestopt -

Feest in Vlaanderen

Met dank aan @Admin voor zijn inspanningen om het blog weer veilig te maken kan ik nu in alle rust @Leen53 feliciteren met haar 1000 dagen rookvrij. Feest in Vlaanderen vandaag

Aagje47

2232 dagen gestopt -

Dienstmededeling

Graag allemaal even een reactie naar @Jokija1954 die met de poot omhoog zit vanwege een pijnlijke blessure. Beterschap Joke

Aagje47

2232 dagen gestopt -

En toen waren het er 1000

Dit zou een feestelijke dag moeten zijn, maar eigenlijk is het een dag als alle andere. Niet roken is de norm geworden en dat ga ik zo houden. Toch blijf ik een roker, ik kan me alleen uitstekend beheersen op momenten dat de gedachte aan een sigaret in me opkomt. Ik móet me beheersen omdat ik vrees dat voor mij die ene echt niet kan. Dus ben ik van een moeilijke stopper gaandeweg veranderd in een rustige afwijzer van tabak en sigaretten. Afwijzing alleen voor mezelf, ik ga anderen niet betuttelen als ze roken. Ik lees nog steeds met belangstelling de ervaringen van medebloggers, lang of kort gestopt. Ik reageer niet meer op alles, maar waardeer wel de contacten die ik hier opgedaan heb. We hebben een moeizame weg samen bewandeld, hebben daarbij steun gekregen en steun ontvangen. Zolang er nog rokers zijn die willen stoppen is dit blog van grote waarde om ze daarbij behulpzaam te zijn. Mij heeft het in ieder geval gebracht tot waar ik nu ben.

Aagje47

2232 dagen gestopt -

Voor @riatje

Ik kan niet achterblijven Ria. De aangepaste versie na een reactie van @Jokija1954
Goed weekend, hou je rug recht.

Prachtig gedicht van Annie M.G. Schmidt

ik ben nog fit van lijf en verstand,
Wel wat artrose in mijn heup en mijn knie.
Als ik me buk, is het net of ik sterretjes zie.
Mijn pols is iets te snel, mijn bloeddruk wat te hoog.
maar ik ben nog fantastisch goed…zo op ‘t oog
Met de steunzolen die ik heb gekregen,
loop ik weer langs ‘s Heerens wegen,
kom ik in de winkels en ook weer op het plein.
Wat heerlijk zo gezond te mogen zijn.
Wel gebruik ik een tabletje om in slaap te komen
en over vroeger te kunnen dromen.
Mijn geheugen is ook niet meer zoals het was
en ik ben weer vergeten wat ik gisteren nog las.
Ook heb ik wat last met mijn ogen
en mijn rug raakt meer en meer gebogen.
De adem is wat korter, mijn keel vaak erg droog.
Maar ik ben nog fantastisch…zo op ‘t oog.
Is het leven niet mooi, het gaat zo snel voorbij,
als ik kijk naar de foto’s,
over vroeger van mij.
Dan denk ik terug aan mijn jeugdige jaren.
Wilde ik een jas, dan moest ik heel lang sparen.
Ik ging fietsen en wandelen, overal heen,
en ik kende geen moeheid, zo het scheen.
Nu ik ouder word, draag ik vaak blauw, grijs of zwart
en ik loop heel langzaam, vanwege mijn hart.
Doe het maar op uw gemak, zei de cardioloog.
U bent nog fantastisch…zo op ‘t oog
De ouderdom is goud, ja begrijp me wel.
Als ik niet kan slapen en dan tot honderd tel.
Dan twijfel ik, denk ik of dat wel waar is
en of dat beeld van goud niet een beetje raar is.
Mijn tanden liggen in een glas,
mijn bril op tafel, gehoorapparaat in mijn tas
Mijn steunzolen naast het bed op de stoel.
U weet dus wat ik met die twijfel bedoel.
Trek niets in twijfel, zei de pedagoog.
U bent nog fantastisch goed…zo op ‘t oog.
En ‘s morgens als ik ben opgestaan
en eerst de afwas heb gedaan,
lees ik het laatste nieuws in de krant.
Ik wil toch bijblijven en naderhand
doe ik van alles, eerst geef ik de planten water,
de kamer stoffen doe ik later.
Wel gaat alles wat traag
heb na ‘t eten wat last van mijn maag.
Maar ik wil niet zeuren, want ‘t mag,
dat is heel gewoon op je oude dag.
Aanvaard het rustig zei de psycholoog..
U bent nog fantastisch goed…zo op ‘t oog