Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

Accio Gauloises Blauw

Ik zou nog een blog schrijven over het een jaar gestopt zijn :) Maar, voordat ik dat doe wil ik nog even mijn droom delen.

Eergisternacht heb ik in mijn droom gerookt! Dat is toch bijzonder, na ruim een jaar, want een rookdroom had ik al lang niet meer gehad. Wat nog bijzonderder was, was dat ik in mijn droom de sigaretten en de aansteker in handen kreeg door de bekende spreuk uit Harry Potter te gebruiken. ACCIO! De sigaretten en aansteker kwamen toen rechtstreeks uit mijn broers kamer naar mij toe vliegen, bijzonder hè? :P Ik weet dat ze van mijn broer waren, want ze kwamen van boven (hij sliep vroeger op zolder) en het waren blauwe Gauloisjes (ik rookte zelf Luckies). Ik kan er nu alleen maar om lachen.

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

Beloning 365 dagen gestopt

365 dagen gestopt

Op 06 Sep 2016

Tadaaaaaa!

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

Nog twee weken...

... en dan heb ik een jaar niet gerookt.

Het gaat goed :) Dat gaat het al een paar maanden, en ik kan het iedereen aanraden. Vanochtend heb ik 5 kilometer hardgelopen. Ik ben nog steeds 10 kilo zwaarder dan een jaar geleden, maar mijn lijf kán veel meer, en daar zou het om moeten gaan. Ik kan 10 trappen oplopen zonder volledig buiten adem te raken, ik kan alles ruiken en proeven, flinke stukken fietsen en ik kan bovendien dus best een stukje hardlopen tegenwoordig. Oh ja, ik kan alles eten zonder pijn aan de tanden, want mijn gebit en tandvlees zijn stukken gezonder geworden. Dat is fijn!

Ik had niet verwacht dat het me dit keer zou lukken, of misschien juist wel. Het ging vanaf het begin eigenlijk goed. Het was niet makkelijk, maar ik was vastberaden en ik verwachtte ook niet dat het makkelijk was.

Misschien was het makkelijker omdat ik me erbij neerlegde dat het af en toe moeilijk zou zijn?

Bij elk moeilijk moment sprak ik mezelf toe, dat als ik dat moeilijke moment zou verslaan, het de volgende keer bij eenzelfde soort moment makkelijker zou gaan. Dat bleek te kloppen, en ik zag moeilijke momenten dus als een manier voor mijn brein en lijf om te leren, in plaats van als iets vervelends. Dat haalde de moeilijkheid er ook wel af. Na een week ontbijten zonder peuk achteraf, was dat als gewoon geworden. Na een paar keer uitgaan zonder te roken, was dat geen uitdaging meer. Na enkele dagen in de zon in het park zonder peuk, was dat gewoon geworden. Dit gold voor alles, en sommige momenten duurden wat langer om onder de knie te krijgen dan andere momenten, maar het lukte. Alles went!

Uiteraard gebeurde dit alles in de wetenschap dat één trekje het hele proces zou verstoren. Dat deed ik dus niet :)

Het is zo’n opluchting om niet meer te roken (of dampen, plakken, kauwen) en ik wens het iedereen toe! Ik kom over twee weken nog even langs om het begeerde pasje te plaatsen. :) Nu nog even kijken hoe het met de rest gaat.

Fijne zonnige woensdag allemaal - en hou hem rookvrij! :)

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

Beloning 300 dagen gestopt

300 dagen gestopt

Op 03 Jul 2016

🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

Beloning 7500 peuken niet gerookt

7500 peuken niet gerookt

Op 14 May 2016

Wow! Hoe bizar veel.

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

Beloning 250 dagen gestopt

250 dagen gestopt

Op 14 May 2016

Still going strong!

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

Blijven oppassen

Op dit moment ben ik alweer zo’n 7,5 maand op weg, maar nog steeds is het een kwestie van blijven oppassen. Gisteravond nog - het is laat geworden - bevond ik me in een gezelschap met alleen maar rokers. Ik ben regelmatig mee naar buiten gegaan, en regelmatig stond iedereen buiten vanwege hun verslavingen, dus dan bleef ik ook niet alleen binnen zitten. Op een gegeven moment werken de jaloeziesteken steeds erger en ik heb een paar keer de neiging gehad een sigaretten te vragen of pakken, maar ik heb het gelukkig niet gedaan. Een vriendin van me schreeuwde hard NEE toen ik een sigaret in mijn hand had. Die sigaret heb ik snel terug gegeven. Ik had nog de tegenwoordigheid van geest om te beseffen dat het toch wel vervelend voor ze was dat ze met zijn allen aan het stressen waren om het feit dat de sigaretten bijna op waren. Dat hoef ik nooit meer mee te maken, dacht ik, tenzij ik nu een sigaret rook.

Niet gedaan dus.

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

200 dagen, en weer alleen

Beste stoppers,

200 dagen zijn gepasseerd. Er is veel gebeurd: mijn relatie van 5,5 jaar is sinds kort over. Dat is een flinke klap! We hadden te vaak ruzie en waren niet lief meer voor elkaar, dus ik weet dat het beter is zo. We woonden samen sinds een paar maanden, maar hij kon gelukkig vrij snel bij een vriend logeren.

Ik moet zeggen dat ik geen énkele keer aan een sigaret heb gedacht tijdens dat hele proces. Het voordeel van vaak ruzie maken en veel huilen in je relatie is dat je vrij snel gewend raakt aan die momenten zonder sigaret te doen.

Gisteren had ik opeens een korte gedachte aan een sigaret. De zon scheen op mijn franse balkon, er stond een lekker deuntje op, en ik voelde me even onoverwinnelijk - als een 19jarige die net uit huis was - en ik wilde mijn stoerheid zegenen door op dat balkon een sigaretje te roken en te genieten van het leven. Met enige nostalgie dacht ik terug aan die tijd, maar ik zag het voor wat het was - een misplaatst gevoel dat een sigaret alles beter maakt - en ik zette een lekkere kop Clipper-thee en ging genieten van het leven.

Ik heb het idee dat er een heel bijzonder jaar voor mij aankomt waarin ik veel ga leren over mezelf en het alleen zijn. Ik kijk er op een vreemde manier heel erg naar uit.

Fijne paasdagen aan iedereen gewenst.

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

200 dagen gestopt met roken pasje verdiend

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

Halfway 'there', op weg naar de zon.

Afgelopen maandag was voor mij een mijlpaal, want die avond, was ik precies 'op de helft'. Natuurlijk niet op de helft van mijn volledige nietmeerroken-carrière (die gaat nog heel lang duren!), want na het jaar ga ik gewoon door. Ik was op de helft van mijn streven alle seizoenen een keer rookvrij te hebben meegemaakt.

Destijds was ik blij in de herfst te zijn gestopt, omdat ik denk dat zeker in het begin de verleiding van terrasjes en festivals erg groot zou zijn geweest. Het gefeest was allemaal net voorbij toen, en de colleges waren weer begonnen dus ik was vooral veel druk en binnen. Dat was fijn, want naar buiten gaan om te roken is helemaal niet prettig als je eigenlijk binnen wil/moet zijn.

Het begint nu eindelijk weer een beetje behaaglijker te worden buiten, waar ik erg blij mee ben, want van de winter word ik altijd maar flink somber. Er wacht ook een uitdaging op me, namelijk om voornoemde terrasjes en festivals mee te maken zonder peuken.

Mijn zelfvertrouwen is nu goed want ik ben al een half jaar gestopt, en ik weet daarom dat ook dit me gaat lukken. Ik verwacht een aantal keer wat rookgedachtes te hebben op zulke momenten, maar dat met gemak van me af te kunnen slaan. Het helpt dat ik het roken op geen enkele manier meer als iets goeds of leuks zie. Wel besef ik dat er diep in mij nog gedachtes zijn die af en toe kunnen oplaaien, zeker op momenten als genoemd. Daar heb ik nog niet zo veel ervaring mee als niet-roker. In ieder geval, als ik die gedachten vaak genoeg versla zullen ook die verdwijnen!

:thumbs_up:

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

Zeurzin

He bah, al een week of wat toch best wel zin. Niet echt, niet serieus, maar wel zeurderig. Het gevoel dat er een beetje iets mist? Het zal wel door de zon komen, dat heb ik nog niet echt meegemaakt sinds ik ben gestopt (7 september).

Maar goed… Het gaat wel over voordat ik een jongetje ben.

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

150 dagen gestopt met roken pasje verdiend

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

Verdwaalde gedachte

Ik rook nog steeds niet. Ik heb nog nooit zo lang niet gerookt en ik ga nooit meer roken! :)

Ik heb nooit meer zin, echt nooit meer, en dat al best lang niet meer. Heel af en toe heb ik een verdwaalde gedachte… Het is niet als 'zin' te omschrijven, maar meer een soort 'automatische gedachte' die onbewust voorbij komt. Zoals laatst, toen ik tijdens het eten bedacht dat ik daarna even naar buiten ging om ergens heen te lopen om iets wat ik nog moest hebben op te halen, en dat ik onderweg een sigaret zou roken. De gedachte duurde een milliseconde, en daarna dacht ik "huh!?" en moest ik best wel hard lachen van het idee dat ik zou roken. Ik herinnerde mezelf er maar weer aan hoe vervelend het was dit 30 keer per dag te moeten willen… Ik heb laatst een vlucht gemaakt van 8 uur en ik ben blij dat ik niet meer de hele vlucht aan een sigaret hoefde te denken. Zonder sigaret is vliegen zo veel rustgevender!

Ik hoop dat beginnende stoppers dit lezen; dat ze beseffen dat je op een gegeven moment écht bijna nooit meer aan een sigaret denkt.

Ik heb het goed aangepakt dit keer! Hieronder een lijst van mijn ingrediënten voor een succesvol stopbesluit. Of het definitief succesvol was weet ik natuurlijk pas op het einde, maar mag ik echt dan pas juichen? Ik doe het lekker nu al! :D

- Er ineens klaar mee zijn en toen, redelijk onvoorbereid, een besluit nemen
- In één keer stoppen (cold turkey)
- Het al langer niet meer willen en al langer een ongelukkige roker zijn
- In het begin heel veel water drinken en kauwgum kauwen
- Beseffen dat de nicotine na 2 dagen je lichaam uit is, en dat het daarna geestelijk is (doch dat zijn ook verbindingen in je hersenen die op een gegeven moment herstellen)
- Veel tips om te stoppen met roken opzoeken
- Aankomen niet als gevolg van stoppen met roken maar als gevolg van meer eten zien
- Goed beseffen dat een sigaret niets, NOOIT IETS, toevoegt
- Snappen dat het moeilijk is, maar niet om de redenen die ik dacht. Verslaving overwinnen is lastig, maar er is objectief niets te missen aan een sigaret (tenzij je afhankelijk, gestrest, armer, stinkend, gerimpeld en ziek wil worden)
- Veel lezen over verslaving om het goed te begrijpen
- Begrijpen dat ik nóóit meer nicotine binnen moet krijgen, in welke vorm dan ook (hier zullen de meningen over verschillen, maar het zijn dus ook mijn ingrediënten)
- Begrijpen dat ik, als ik bovenstaande toch doe, de verbindingen in mijn hoofd die 'verslaving' heten weer na één trekje heb hersteld
- Veel op dit blog lezen! Wat mij vooral hielp was de observatie dat vrijwel iedereen die een keer voor de bijl ging iets later liet weten dat ze weer waren begonnen of nooit meer wat op het blog postten. Ook de positieve en blije verhalen hebben mij erg geholpen.
- Blij zijn met het besluit: genieten van niet meer hoeven roken! :D

Het is geen complete lijst, maar ik ben blij als ik er mensen mee kan helpen.

Maarikrookniet

1761 dagen gestopt -

100 dagen gestopt met roken pasje verdiend