Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

het gaat goed!

Ik heb al een aantal keer geprobeerd te minderen met zuurtjes in te nemen, maar dit lukt niet. Ik ben er al een jaar of zo mee bezig. Ik heb toen ook drie maal geprobeerd te stoppen in 1 keer. En dat lukte ook niet. Nu heb ik een professional gevraagd mij te begeleiden, omdat ik van die zuurtjes af wil. HEt is het enige nog dat me doet denken aan roken. Het is ook erg duur. Ik baal ervan dat ik nu, alsof ik nog rook, in het weekend de deur uit moet om die dingen te gaan kopen. Het is echt te gek voor woorden. Mijn ervaring is dat ik drie weken doe en dan helemaal gillend gek word en dan maar weer zuurtjes ga kopen. Daar baal ik van.
Verder gaat niet roken erg goed. Ik denk er nauwelijks meer aan. Ik erger me aan mensen die op de tramhalte staan te roken en ik loop een eindje om als twee rokers voor me wandelen. Ik ga wel eens op bezoek bij rokers, maar geen aanvechting om te bietsen. Het is zo normaal geworden om een niet-roker te zijn!

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

zuurtjes stoppen

Eindelijk ben ik eraan toe om ook met de nicotine zuigtabletjes te stoppen. Ik ben 296 dagen rookvrij, maar ik gebruikte altijd nog nicotine zuigtabletjes. Ik krijg hulp van een professional, want ik was werkelijk verslaafd geworden aan de nicotine in de zuigtabletjes. En zolang dat nog niet klaar is, is mijn afhankelijkheid van nicotine nog steeds levensgroot aanwezig. Ik heb gisteren de film La Priere gezien. Dat gaat over afhankelijkheid van heroïne en alcohol. Het is een indrukwekkende film. Maar de film is wel tergend traag. Maar als je hem met ogen van verslaving kijkt, is hij erg mooi en duidelijk. Ik heb er zo naar gekeken. Het is ook een film met veel bidden erin. Ik vond het niet storend, hooguit in het begin vermakelijk, maar naarmate de film vordert krijgt het bidden meer gestalte en wordt geloofwaardiger.

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

stoppen met zuurtjes

Ik heb de knoop doorgehakt. Ik kan niet minderen met die zuurtjes. Het is al maanden 7 zuurtjes van 1 mg elke dag. Dat is iets van 9 sigaretten. Mijn hulp hierbij komt van de GGZ en ik ga nu een stopdatum voor de zuurtjes formuleren: ik stop ermee, in 1 keer, op 20 maart. Ondertussen doe ik net alsof het om sigaretten gaat en ik schrijf elke dag wat die zuurtjes me doen, wat de reden is voor dat zuurtje, welk alternatief ik heb.
De zuurtjes hebben me ooit geholpen van het roken af te komen, maar nu is het middel erger dan de kwaal…...
Ondertussen ben ik wel heel erg blij dat ik zo lang al niet rook. Ik voel me helemaal genezen! Ik taal er niet meer naar. Ik probeer dierbaren in mijn omgeving van het roken af te helpen (maar niet tegen hun zin hoor, ik stimuleer het als ze stoppen en ik vertel ze dat het heerlijk voelt om er helemaal van af te zijn.)! Ik heb het idee dat steeds meer mensen, in ieder geval in mijn omgeving, bezig gaan met stoppen. Merken jullie dat ook?
Nog twee weken en ik stop ook met de zuurtjes!
lieve groet, Mickey

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

zuurtjes nogmaals

ja, ik ben echt nu verslaafd aan de nicotine zuigtabletjes oftewel de zuurtjes. Ik heb framboos smaak napoleontische bonbon aparte gekocht. Ik heb eerst weer geprobeerd er in 1 keer vanaf te komen, maar dan dreig ik weer te gaan roken. Iemand van de stoprokers dacht dat ik ze in drie weken wel af kan bouwen. Anderen zeggen weer in 6 weken. Ik heb een leefstijlcoach in de arm genomen en zij gaat voor mij een plan opstellen om er geleidelijk vanaf te komen. In mijn eentje kan ik niet minderen.

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

gerookt maar weer gestopt binnen 1 dag

Lieve lotgenoten, ik ben afgelopen zondag door het lint gegaan en heb 5 sigaretten gerookt van een vriendin die langs kwam. Ze wou het me nog afraden, maar ik had mijn zinnen op een sigaret gezet en dat werden er dus 5. Direct na haar bezoek weer haar en mijn peuken nat gemaakt en in de vuilnisbak gekieperd. Ik was 2 weken geleden met zuurtjes gestopt, want ik had er opeens schoon genoeg van. Maar vandaag zat ik weer te hunkeren naar een sigaret en ik heb zuurtjes gekocht. Ik zal jullie raad ter harte nemen en de zuurtjes langzaam afbouwen.

De longverpleegkundige kwam alleen het huis inspecteren in verband met mijn zwakke longen. Ik moet de was zoveel mogelijk buiten drogen, elke dag een kwartier alle deuren en ramen openzetten zodat de vochtige lucht van de nacht naar buiten kan en er drogere lucht naar binnen kan. Haar bezoek was maar eenmalig.

Ik geloof dat ik de dreiging van weer gaan roken nu heb afgewend. Ik heb zuurtjes om dat te voorkomen. En al heel lang had ik helemaal geen trek in roken meer.

Er is 1 ding wel duidelijk geworden: ik moet mensen niet binnen laten roken, dan krijg ik de geur in mijn neus en dan wordt het moeilijk om niet te bietsen.

Ik ga volgende week een nachtje logeren bij mijn nicht in Nijmegen. Zij rookt, dus ik bel haar eerst dat ik niet in aanraking kom met rook. Of zij gaat buiten roken of ik ga buiten staan als zij gaat roken. Anders gaat het niet goed! Ik kan kennelijk niet meer tegen de geur van rook.

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

nicotine zuigtabletjes

Ja, die tabletjes he? Dat is mijn volgende verslaving geworden. Nu alweer bijna twee weken zonder zuigtabletjes,ook zonder salmiakbobbels. Ik heb nog niet de juiste vervanging gevonden. Het akelige is nu wel dat ik weer zit te snakken naar een sigaret. Het lijkt net alsof ik opnieuw moet beginnen met stoppen met nicotine. Ik red het wel hoor! Ik zie nog steeds met afgrijzen hoeveel ik gerookt heb in het verleden, ik heb nog steeds longemfyseem oftewel copd. Ik krijg nu een verpleegkundige die is gespecialiseerd is in longziektes aan huis. Ze komt voor het eerst volgende week dinsdag. Volgens mij is het een bazige vrouw, misschien is ze ook net gestopt met roken…..Zo klonk ze door de telefoon. Die pufs die ik nu tot mij neem, hebben een heel ritueel van spoelen en gorgelen voor en na het innemen. Het schijnt dat ik die pufs dus de rest van mijn leven moet innemen…..

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

salmiakbobbels!

Ja, het is gelukt! met behulp van salmiak bobbels! Ik had de nicotine zuigtabletjes opgemaakt en wilde niet meer kopen, maar ik kreeg neiging ze toch weer te gaan kopen en ik had er tabak van! Letterlijk tabak van. Dus ik moest toch naar de Hema en zocht daar iets om op te zuigen voor een tijdje en vond salmiakbobbels!  Een lekkere alternatief! Ik heb in totaal 14 maanden nicotine zuigtabletjes gebruikt.Het werd echt tijd ze weg te doen….

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

vakantie!

Tweede vakantie zonder te roken en in beide vakanties was een vriendin mee die rookt. Maar ik bleef zeer standvastig. Ik vroeg haar buiten te roken en gelukkig deed ze dat ook zonder morren. Wel af en toe in de verleiding geweest, maar geen enkele keer overwogen om te gaan bietsen. Ik had ook het idee dat het roken me ongelooflijk ziek zou maken. Ik had echt weerzin. Ik ben nu zo gewend aan schone lucht in mijn longetjes, ik moet er niet aan denken om weer te gaan roken. Maar ik beloofde mezelf wel een kadootje van Bol.com. Ik heb een serie gekocht met dvd’s van Woody Allen, ik was een grote fan van hem 40 jaar geleden en ik had kort geleden een documentaire over hem gezien op tv. Dat kostte me wat eurootjes, die beloning, maar ik heb minder uitgegeven dan ik de zomer zou hebben uitgegeven als ik weer was gaan roken. Nogmaals, ik voel een enorme weerzin tegen roken. Ik vind het ook stinken als ik langs rokende mensen loop op straat.

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

klooster thuis!

Lieve mensen, beste stoppers, ik hou nou klooster thuis dagen! Ik heb wat spirituele oefeningen van stal gehaald. Ik doe ‘smorgens in alle vroegte HorenZienZwijgen op het balkon, een echte monnik voegt daar nog dankbaarheid aan toe. Horen Zien en Zwijgen heb ik geleerd van de psychologe die mij begeleidde met stoppen met roken. Ik klaagde tegen haar dat ik zo nerveus was van het sigaretloze tijdperk. En zij leerde me deze eenvoudige meditatie. Je moet 10 keer iets horen, 10 keer iets zien en al die tijd zwijgen in je geest, dus er geen waarde aan geven aan wat je hoort en ziet. Probeer het maar eens. Het werkt het beste als je buiten bent, wandelend door de buurt of staande op het balkon.
Verder doe ik euritmie, een ontspanningsoefening van de antroposofen.
Bij de lunch lees ik een psalm en de uitleg van die psalm door een voorganger van mijn kerk. Erg speelse en grappige uitleg! Ook de uitleg van Kees Waaijman, die onder kerkmensen favoriet is als hij psalmen uit legt.
s Avonds lees ik in de Fioretti van Franciscus, verhaaltjes uit de Middeleeuwen over Franciscus, je weet wel die met dieren praatte. Dierendag is naar hem genoemd. Ook lees ik aandachtig Merkstenen van Dag Hammarskjold, wijsheid in een verpakking van spreuken. En ten slotte, ter ontspanning, een bundel gedichten over opa’s en oma’s vanuit de belevingswereld van hun kleinkinderen.

Grappig he?

Ik kan niet stoppen met de zuigtabletjes. Dus ik probeer het nu maar eens op de spirituele toer. Want in het klooster heb die dingen niet nodig. Ik heb ze uberhaupt niet nodig, dus waarom stop ik er dan niet mee??? Het lijkt alsof ik nu verslaafd ben aan nicotinezuigtabletjes. Dat kan toch niet waar zijn? Ik heb tot nu toe driemaal geprobeerd ermee te stoppen, maar ik word daar dan knettergek van. Ga hollen naar de drogist, waar ik vroeger holde naar de sigarenboer. Wie herkent dit? Hoe kom ik ervan af?

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

lamlendig en traag

Ik heb weer zo’n bui dat ik alleen maar lamlendig en traag ben. Dat er niets uit mijn vingers komt. Ik geef nog steeds de schuld aan het stoppen met roken, vooral ook omdat ik op zo’n lamlendig moment hele sigaretten aan mijn innerlijk oog langs zie komen. Ik heb het niet steeds, maar nu weer een aantal weken achter elkaar. Het leuke van een klooster is dat alles er tot in de puntjes geregeld is. Je hoeft jezelf niet op gang te helpen, alles, elk kwartier, wordt voor je beslist. Er zijn tijden dat je naar een dienst gaat, er zijn etenstijden, koffie en thee tijden, tijden waarop je vrij bent om te gaan wandelen.
En hier thuis moet ik het allemaal zelf doen…...
Mijn nicht komt logeren, dat geeft reuring. Vrolijkheid en actie. We gaan samen naar een festival in de stad. Voor dat ze komt moet het huis aan kant en de logeerbed en zo neergelegd worden, ik moet nog het bed verschonen en de was opvouwen. Maar vandaag geef ik toe aan het zalige niets doen la dolce fa niente van de lamlendigheid en morgen heb ik de hele dag om haar te ontvangen. en ondertussen ben ik ruim een half jaar gestopt met roken! En ja, dat zeg ik dan weer tegen me nicht en die gaat dan braaf op de overloop roken en verzuchten dat ze ook wel wil stoppen, zoals ik vroeger zei, al rokende tegen iemand die niet meer rookte. Op de een of andere manier moet je het toch zelf doen, zelf die stap zetten. Had ik het maar veel eerder gedaan. Maar ja,  dat is lieverkoekjes bakken.

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

alleen maar goede berichten

Even niets van me laten horen, gewoon druk geweest, maar niet gerookt en heel weinig gedronken. Ik ben vorige week weer eens in het klooster geweest. Vier dagen lijken wel vier weken. Het was zalig. Er zijn 5 diensten per dag, waarvan ik er 4 elke dag heb gevolgd. Voor het eerst kon ik met veel aandacht de diensten volgen. Ik werd niet onrustig of boos of zo. Ik vond het alleen maar heel mooi. Veel gewandeld daar langs de Maas, hele stukken over de dijk. Veel gelezen, veel boeken bij me en veel boeken gekocht (ja, ik beloon mezelf nog steeds!). Heel fijn gepraat met de gastenzuster. En nu komt de klap op de vuurpijl: de non die daar voor de gasten zorgt en een van de vrouwen uit het dorp die daar werken vroegen, zodra ze me zagen: ‘En?’ en ik kon vol blijdschap en tevredenheid antwoorden: ‘ik rook nog steeds niet!’.

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

stabieler

Mijn geest, die het niet zo goed doet, is veel rustiger en stabieler. Ik merk wel negatieve gevolgen van het rookvrij zijn. MIjn geest kan daar ziek van worden, maar wat ik het meeste merk is rust, stabiliteit en meer energie.Dat laatste is het sterkst voorhanden. Mijn nicht kwam logeren: roken, wijn, blowen en ik heb dat alles niet gedaan. Ik heb niet met haar meegedaan. Volgende keer moet ze wel dat alles op het trapportaal of op het balkon doen, want nu had ik last van het roken van haar en ook wel van haar vele drinken. Blowen heb ik nog nooit gedaan, maar ik vind het wel stinken. Dat moet anders en anders kan ze niet meer komen logeren. Buiten al die verslavingen doen. Ik ben wel heel trots dat ik niet gerookt heb, maar heel weinig gedronken heb en niet geblowd heb. Maar mijn huis stonk nog dagen erna naar rook en verschraalde alcohol en die vermaledijde geur van weet. Goed he? dat ik niet gerookt heb. Ik was wel trots op mezelf.

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

Even afwezig geweest

24 december heb ik de laatste sigaret gerookt, gebietst toen ik met twee vriendinnen stond te wachten om de kerk binnen te gaan voor de kerstnachtmis. Een van die vriendinnen had sigaretten bij zich en daar heb ik er eentje van gebietst. Dat is het slechte nieuws.

Ik heb wat aan mijn longen sinds een maand ongeveer. Er zit een ontsteking die veroorzaakt is doordat ik 40 jaar heb gerookt (zei de longarts) en nu niet meer rook. Hij legde uit de dat trilhaartjes in de luchtwegen door roken plat gaan liggen en als je stopt met roken dan gaan die haartjes weer rechtop staan en gaan weer bezig de troep uit je longen eruit te werken. Je gaat daardoor ook hoesten. Afijn de laag cellen waar die haartjes, die nu weer rechtop staan, aan vast zitten zijn ontstoken. Ik moet twee maal daags puffen. Dat is al beter nieuws dan bovenstaande, want nu laat ik het wel uit mijn hoofd nog te gaan roken of bietsen. Dus dat is het middelgoede nieuws.

Ik heb sinds 24 december geen sigaret meer aangeraakt. In mijn huis mag niet meer gerookt worden, dat moeten ze buiten doen op het balkon of op de galerij. Ik vermijd nu alle rokers in mijn omgeving. Toen ik voor het eerst merkte dat er iets niet goed was met mijn longen heb ik het een paar keer erg benauwd gehad. En dat is best eng. Het is alsof je geen adem meer naar binnen kunt krijgen. Alsof je stikt. Het is doodeng. Ik rookte niet toen ik het zo benauwd had. Ik was aan het wandelen voor een uurtje en opeens kon ik geen adem meer krijgen. Maar nogmaals, dit is het goede nieuws: ik rook helemaal nooit meer.

Ik ben dankbaar dat ik door de pufs mijn adem weer terug heb. Ik heb een tijdlang niet geblogd omdat ik het eerst voor mezelf in orde wilde krijgen. Ik wilde niet meer bietsen na 24 december en dat is gelukt. Ik ga de komende week weer al jullie blogs lezen en reageren

Mickeymouse

1104 dagen gestopt -

gevaarlijke kerstvakantie

De kerstvakantie is, weet ik uit ervaring, een gevaarlijke tijd wat betreft roken en drinken. Ik weet niet waardoor dat komt, maar ik drink meer wijn dan ik eigenlijk wil en vorige jaren rookte ik in de kerstvakantie extra. Mijn vader is overleden vlak na de kerstvakantie in 2009, misschien dat het daardoor komt. Maar het is ook een enerverende tijd met veel familiebezoekjes over en weer en de kerstnachtmis en het Open Huis op Eerste Kerstdag. Op het Open Huis geef ik weer les in origami. Ja, dat ben ik die les geeft aan kinderen origami en dat is erg leuk.

Ik heb normaal zo’n rustig leventje. Het is allemaal ook erg leuk, daar niet van, maar ik voel de bui al hangen. Vanavond ga ik logeren bij mijn nicht in Nijmegen. Dan heeft zij haar verjaardagspartijtje. Dan vloeit de wijn rijkelijk en iedereen van mijn familie rookt behoorlijk. Ik zit dan ‘geplakt’ op mijn stoel. Er wordt ook binnen gerookt, want mijn nicht rookt zelf ook. Omdat het zo’n eind weg is, blijf ik logeren, dus ik zie ‘s morgens ook de volle asbakken, de half lege pakjes shag. Ik ben van plan morgen vroeg te vertrekken, ook al is er nog niemand op. En ik wil vanavond om 10 uur me terugtrekken op de logeerkamer. En ik wil niet roken en maar twee glaasjes wijn drinken, daarna sap. Ik neem mijn eigen limonade mee, want sap doen ze niet aan in die familie!

Ik arriveer vanmiddag om half 6, dan is het huis al vol visite. We gaan gelukkig eerst eten. Dan kan er even niet gerookt worden door de goegemeente. En dan? Ik ga op een strategische plek zitten en ga limonade drinken. Het is ook mijn inzicht dat veel wijn zorgt voor bietsen van sigaretten. Kennelijk is dan je weerstand minder.

Ik heb nicotine zuigtabletjes bij me. Die zuig ik tijdens het feestje.

Of ik bel gewoon af…... Ik zie er zo tegenop…....