Roken en zwangerschap: wat je moet weten

Roken tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en die van je baby. Er is bewijs dat er verband is tussen roken tijdens de zwangerschap en een toename van verschillende aandoeningen bij pasgeborenen, waaronder vroeg geboorte, laag geboortegewicht, astma en andere ademhalingsproblemen. In dit blogartikel kijken we naar de gevaren van roken tijdens de zwangerschap en hoe je je kinderen beschermt tegen de schadelijke stoffen die in sigaretten voorkomen.

Hoe rook gezondheid van moeder en kind beïnvloedt

Roken vermindert het zuurstofniveau in het bloed, wat kan leiden tot een lagere placenta-efficiëntie, wat weer kan leiden tot een groter risico op vroeggeboorte, laag geboortegewicht of andere complicaties. Hoewel elke prenatale factor een riskant effect op de gezondheid van uw baby kan hebben, is er meer risico verbonden aan blootstelling aan tabaksrook tijdens de zwangerschap. Als een moeder rookt tijdens haar zwangerschap, wordt haar baby blootgesteld aan alle giftige chemische stoffen die in sigaretten voorkomen. Deze stoffen kunnen verschillende ontwikkelingsproblemen bij pasgeboren kinderen veroorzaken. Het risico is groter als er meer wordt gerookt of als meerdere personen in hetzelfde huis roken. Daarnaast is er ook bewezen dat actief roken door partners of familieleden geassocieerd wordt met problematisch alcohol- en drugsgebruik bij adolescentie.

De beste manier om uw kind te beschermen tegen de schadelijke effecten van tabaksrook is om helemaal te stoppen met roken vóór u begint met proberen zwanger te raken of zo snel mogelijk nadat u bent vastgesteld dat u zwanger bent. Als u stopt met roken (vooral in de tweede helft van de zwangerschap) dan kunt u veel complicaties voorkomen die anders wel optreden bij kinderen wiens moeder gerookte tijdens hun zwangerschap. Sommige volksgezondheidsorganisaties adviseren ook om stoppogingen te startnen in plaats van direct stopte verklaren; ze geloven dat dit eerder resultaten oplevert omdat mensen hierdoor minder geneigd zijn om terug te vallen in hun oude patronen.

Samenvatting roken tijdens zwangerschap

In conclusie is het duidelijk dat roken tijdens een zwangerschap potentieel schadelijk kan zijn voor moeder en kind. Hoewel sommige volksgezondheidsinstelling dagprogramma’s aanradend die ontworpen om mensen help stopplen met roken, is het belangrijkste advies om zo snel mogelijk te stopplen als men vaststelt dat men zwanger is of probeert te raken. Door middel hiervan kunnter vele complicaties wordne vermedigd die anders wel optredden bij pasgeboren kinderen wiens moeder gerookte tijden hun zwangereschaep . Door jezelf beschermesm kunnn jezelfje baby help beschermesn tegen de schadelijkess effectenn van tabakksrook!