Voordelen stoppen met roken

Voor sommige mensen kan het erg moeilijk wezen om zomaar in een keer te moeten stoppen met roken. Toch is het niet onmogelijk. Eigenlijk is de beste manier om gewoon geen sigaret meer op te steken. Dat zal voor de een makkelijker zijn dan voor de andere. Je kunt altijd nog een terugval krijgen als je ervoor kiest om te stoppen met roken.

Er zijn wel meer mensen die een terugval krijgen als ze ervoor kiezen om te stoppen met roken. Misschien wil je juist wel graag stoppen maar lukt het je gewoonweg niet om stoppen omdat je net dat extra zetje nodig hebt. Als je al bij jezelf afvraagt waarom je die sigaret opstak, dan ben je al op de goede weg. Probeer anders de volgende keer eens om die situatie te vermijden en leid jezelf af door iets te gaan doen. Er zullen altijd voor- en nadelen zitten aan het stoppen met roken. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het stoppen met roken?

Het is lastig om te stoppen

Er zijn altijd voordelen stoppen met roken. Maar als je echt wilt stoppen met roken zal je de gewoontes moeten doorbreken. Dat kan alleen maar door deze vijf stappen te ondernemen, namelijk:

 • Probeer vooral in het begin de situaties die je moeilijk vindt te vermijden. Je moet het jezelf nooit te moeilijk maken. Het is verstandig dat als collega’s gaan roken en jij bent gestopt dan niet mee naar buiten te gaan of bij een tabakszaak wat drinken of eten te halen. Dat zal je triggeren om toch weer een peuk op te steken. Probeer dat zoveel mogelijk te vermijden voor jezelf
 • Ga op zoek naar een alternatief. De ene persoon zal veel gaan snoepen als ze stoppen met roken. De ander doet het weer op een andere manier. Als je zin krijgt in een sigaret is het slim om een kauwgum, pepermunt, lolly, stuk fruit of een glas water te pakken
 • Zoek afleiding als je merkt dat je trek begint te krijgen in een sigaret. Al zou je maar een paar minuten met iets anders bezig zijn, dan kan je dit al er doorheen helpen. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen, fietsen, klusje den of speel een spelletje op je telefoon of tablet. Kijk wat jou afleidt om de drang naar een peuk te verminderen
 • Ga met iemand praten als je trek hebt in een sigaret. Gooi het eruit want alleen dan zal het opluchten. Maar met wie kun je daar over praten? Bedenk dat zelf eerst goed tegen wie je wat kan vertellen en of het vertrouwd voelt
 • Trek in een sigaret krijgen, kun je uitzitten maar hoe doe je dat? Het kan in verschillende golfbewegingen komen, het kan doorzetten, houdt aan, vermindert en verdwijnt weer. Het zou ook voor spanning kunnen zorgen. Maar de trek uitzitten is nog beter

Voordelen stoppen met roken

Aan het stoppen van roken zitten ook nog voordelen vast. Er zijn zeven voordelen die het belangrijkste zijn voor het stoppen met roken:

 • Een verbeterde conditie
 • Je hebt meer geld te besteden
 • Het seksleven zal een stuk beter zijn
 • Je zal je smaak en reuk anders gaan ervaren
 • Krijgt een mooiere huid, tanden en een frissere adem
 • Vruchtbaarheid neemt toe
 • Je humeur is een stuk beter

Een verbeterde conditie

Als je rookt zal je minder zuurstof in je bloed hebben, hierdoor ben je dus veel sneller moe dan iemand die niet rookt. Zodra je stopt met roken, zal je merken dat je conditie ook een stuk verbeterd. Dit merk je al na drie dagen niet roken. Je merkt het aan het ademen en aan je energie die je opeens hebt.

Je hebt meer geld te besteden

Als je stopt met roken zal je al snel merken dat je extra geld overhoudt in de maand. Gemiddeld per persoon ben je zo’n tachtig euro per maand kwijt aan sigaretten. Dat bespaar je dus alweer per maand. In een jaar zal je dan duizend euro besparen als je stopt met roken. Moet je eens kijken wat voor leuke dingen je daar allemaal wel niet mee kan doen.

Het seksleven zal een stuk beter zijn

Als roker heb je minder zin in seks. En als je dan wel een keer zin hebt in seks, kan het ook nog eens wezen dat er zowat niks van terecht komt. Bij mannen komt dit vaker voor. Maar tegenwoordig zie je het ook steeds meer bij jonge mannen.

Je smaak en reuk ervaar je anders

Een roker zal minder proeven en ruiken dan een persoon die niet rookt. Na een maand niet roken zal je ervaren dat je smaak en reuk een stuk beter is dan toen je nog rookte. Op die manier zal je alles anders gaan proeven en ruiken. Wie wil dat nou niet?