Waarom is het moeilijk om te stoppen met roken?

Roken is in opkomst als een van de belangrijkste doodsoorzaken in de moderne wereld. Dit wordt toegeschreven aan de groeiende consumenten van tabak. Tabak is verantwoordelijk voor de dood van 1 op de 10 volwassenen over de hele wereld, wat neerkomt op ongeveer 5 miljoen doden per jaar. Het is vanwege dit feit dat het roken van sigaretten nu een prioriteit voor de volksgezondheid is.

Roken vormt direct en indirect een gevaar voor het publiek. Een indirecte zorg voor de volksgezondheid die sigaretten kunnen opleveren, is onopzettelijk vuur. Wat betreft de gezondheidsrisico’s bij het roken van tabak, treft de ziekte voornamelijk het cardiovasculaire systeem, met als gevolg een hartaanval, aandoeningen van de luchtwegen en zelfs kanker.

Ondanks deze risico’s is het aantal sigarettenrokers over de hele wereld niet aanzienlijk gedaald. Hoewel verschillende rokers beweren van plan te zijn geweest om met deze gewoonte te stoppen, vinden ze het gewoon zo moeilijk. Het is een feit dat stoppen met roken na een geruime tijd roken heel moeilijk zal blijken te zijn, maar niet onmogelijk.

Waarom is het moeilijk om te stoppen met roken?

Dit komt in de eerste plaats omdat de meerderheid van de rokers verslaafd raakt aan de nicotine in tabaksproducten. Nicotine heeft een dodelijke verslavende kracht. Hoe? Wanneer een persoon een sigaret trekt, vinden nicotine partikelen hun weg naar de longen door inademing. Van daaruit wordt nicotine opgenomen in de bloedbaan, net zoals de zuurstof die mensen inademen. Het reist met het bloed naar de hersenen waar het zich vastzet op bepaalde receptorgebieden. Dopamine komt dan vrij in de hersenen. Dit is de chemische stof die de roker een euforisch gevoel geeft. Rokers vinden het moeilijk om te stoppen omdat ze afhankelijk worden van dit goede gevoel. En door dit herhaaldelijk te willen ervaren, leidt dit tot afhankelijkheid – een teken van verslaving.

Iemand die probeert te stoppen, kan ontwenningsverschijnselen krijgen. Bovenaan de lijst van ontwenningsverschijnselen staat depressie. Met de afwezigheid van de chemische stof die het ontspannende gevoel veroorzaakt, raken de hersenen van streek zonder. Andere ontwenningsverschijnselen van roken zijn:

  • Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid
  • Schudden, koude rillingen
  • Hoesten, droge keel neusdruppels
  • Honger, vermoeidheid
  • Obstipatie, winderigheid of maagpijn
  • Slapeloosheid, onrustig slapen

Niet weten wat ze met hun handen moeten doen is een andere veelgehoorde klacht onder ex-rokers tijdens het stoppen. Zodra mensen verslaafd raken, wordt roken een groot deel van hun leven. Ze lijken het leuk te vinden om een ​​sigaret vast te houden en eraan te trekken. En na een lange periode van oplichten, wordt het een routine. In feite zijn mensen gewoontedieren. Door een of andere gewoonte merken rokers dat ze naar een sigaret grijpen en deze automatisch opsteken zonder erbij na te denken.

Bepaalde ’triggers’ in de omgeving kunnen ook het verlangen van een roker om te stoppen belemmeren. Dingen kunnen de behoefte van een roker aan een sigaret opwekken. Dit kunnen gevoelens, plaatsen en stemmingen zijn. Zelfs de routinematige dingen kunnen dit verlangen naar roken opwekken.

Voor degenen die al geruime tijd roken, beseffen ze het misschien niet, maar ze vormen een emotionele gehechtheid aan sigaretten. Ze vinden de sigaret rustgevend en geruststellend tijdens die stressvolle tijden. Het roken van sigaretten wordt op de een of andere manier een verlengstuk van hun sociale leven, vooral wanneer ze emotioneel op het hoogste of laagste niveau zijn. De roker het gevoel geven dat stoppen met roken lijkt op het opgeven van een vertrouwde vriend.

Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste redenen waarom het moeilijk is om te stoppen met roken. Maar er zijn ook verschillende strategieën en stoptechnieken die rokers kunnen helpen om deze hardnekkige gewoonte eindelijk op te geven. Stoppen met roken begint allemaal met de intentie om te stoppen. Ze moeten de wilskracht hebben om het verlangen naar rook te overwinnen. Er zijn ook veel stoppen met roken producten op de markt. Deze kunnen ook het proberen waard zijn. Steungroepen blijken ook erg behulpzaam te zijn.

Rokers moeten begrijpen dat stoppen met roken meer dan één poging kan vergen. Ze moeten ook verschillende methoden proberen voordat ze eindelijk kunnen slagen. Roken is een hardnekkige gewoonte omdat het nauw verbonden is met de handelingen in het dagelijks leven van mensen.
Besteed gewoon een serieuze zorg aan een paar problemen.

  1. Het eerste waar u rekening mee moet houden, is uw lichaam; je moet voorzichtig zijn en het gezond houden.
  2. Ten tweede, beslissing om je vijand te doden die jou vermoordt.
  3. Ten derde, de kosten die roken voor u heeft veroorzaakt. Je hebt veel uitgegeven aan dit vergif.
  4. Vergeet ten slotte het verleden dat u zal helpen bij het stoppen met roken. Onthoud gewoon dat nicotine mijn vijand is en me langzaam doodt.

Met vastberadenheid, wilskracht en een strategie is stoppen met roken niet uitgesloten.